Lielirbes baznīcā no 9.jūlijā katru sestdienu un svētdienu no plkst.10.00 līdz 22.00 apskatāma fotoizstāde „Krastā, kur saule aust”.

Lai saglabātu novada kultūrvēsturei nozīmīgo lūgšanu namu, jau šogad tiks uzsākta tā pārcelšana uz Piejūras brīvdabas muzeju Ventspilī. Pirms tam katrs ir aicināts apmeklēt šo skaisto ēku tās līdzšinējā atrašanās vietā un bez maksas aplūkot fotoizstādi, kas tapusi mīlestībā pret šo pusi un cerībā, ka Lielirbe reiz atjaunosies līdzsvarā ar brīnišķo dabu, kas ir šī ciema pārlaicīga vērtība.

Izstādes iniciators lielirbietis no sirds Ilvars Gudrimovičs raksta: „Meža vidū stāv veca, dažādus laikus pieredzējusi, stalta koka ēka. Tikai zinātāji māk teikt, ka kādreiz tā bijusi dzīva un darbīga zvejnieku ciemata Lielirbes sabiedriskās dzīves centrs – baptistu baznīca. Mūsdienas daudzās ciema viensētas ir pazudušas un visu savā varā ir pārņēmis mežs, atstājot vien dažas ēkas, kurās vasarā šejienes burvīgumu un mežonīgumu bauda vien daži izredzētie”.

Izstādē darbus izstādījuši gan fotoamatieri – Sandra un Gatis Kokini, Lāsma un Mārtiņš Matisoni, Velga Jākobsone, Sandra Seržāne, Ieva Rituma, Ilvars Gudrimovičs, gan profesionāli fotogrāfi, kuri pārstāv fotostudiju f64 - Gatis Rozenfelds, Raitis Plauks, Jānis Saliņš, Lauris Vīksne un Mārtiņš Zilgalvis.

Kā jau ziņots, 2011.gada 13.februārī Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes „Ventspils muzejs” direktore Margarita Marcinkeviča parakstīja dāvinājuma līgumu, kas paredz Lielirbes baptistu baznīcas ēkas, kas šobrīd atrodas Ventspils novada Tārgales pagastā, pārcelšanu uz Ventspils Piejūras brīvdabas muzeju Riņķa ielā 2. Šobrīd notiek arhitektoniskā izpēte un projektēšana, lai vasaras beigās rūpīgi veiktu pārcelšanu, pēc tam - būvniecību muzejā un ēkas iekārtošanu, ko paredzēts beigt nākošā 2012.gada pavasarī.

Celtni pēc pārcelšanas Piejūras brīvdabas muzejā iecerēts izmantot ekspozīcijas izveidei par baptistu kustības vēsturi Ventspils novadā un Latvijā, tradicionālo konfesiju laulību, piemiņas, atceres, iesvētes, ekumēniskiem un citiem dievkalpojumiem, kā arī svētku pasākumiem, mākslas un krājuma izstādēm, koncertiem, literāriem un līdzīgiem pasākumiem, kuri nav pretrunā ar kristīgām vērtībām.

Lielirbes baptistu lūgšanu nams ir gandrīz simtgadīga celtne, kuras iesvētīšana notikusi 1913.gadā. Sākoties 1.pasaules karam, Lielirbes draudzei lūgšanu nams bija jāatstāj. Vācu invāzijas laikā to nojauca un pārcēla uz jūrmalu Lielirbes upes malā, kur tā tika izmantota kā zivju apstrādes cehs. Pēc kara, daļu materiālu iegūstot, noplēšot zivju cehu, daļu sarūpējot no jauna, draudze baznīcu atjaunoja un 1922.gadā iesvētīja vietā, kur tā atrodas tagad. Latvijas piekrastē saglabājušies vien nedaudzi šāda veida koka arhitektūras lūgšanu nami, kas, ņemot vērā piekrastes zemo apdzīvotību un izmantoto materiālu, izzudīs tuvāko gadu desmitu laikā.

Pieteikšanās izstādes apskatei un papildus informācija: Ilvars Gudrimovičs tālr.29563902, e-pasts: ig16@inbox.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: