Ņina Siurko māca krievu valodu un literatūru vidusskolā trīsdesmit ceturto gadu un uzskata, ka viņa spējusi sevi īstenot savos skolēnos. Šis viņai ir jubilejas gads – Ventspils 2. vidusskolā aizvadīti 20 darba gadi.

Sarunas laikā ar pieredzējušo skolotāju tiek pieminēti ne tikai mīļākie skolēni un viņu panākumi, bet arī valodas problēmas, kas, pateicoties abpusējiem radikāli noskaņotajiem spēkiem, nemitīgi gail kā ogles.

 

Vairāki radikālāki noskaņoti pedagogi pieprasa, lai visās skolās mācības no 1. klases notiktu tikai latviešu valodā. Jūsuprāt, vai tas ir reāli?


– Domāju, ka nereāli. Pirmkārt, tam būs vajadzīgi lieli papildu izdevumi, lai sagatavotu skolotājus, izstrādātu jaunas programmas, izdotu mācību grāmatas, metodiskos materiālus. Domāju, ka gudri cilvēki to saprot. Otrkārt, esmu pārliecināta, ka pamata un vidējā izglītība skolēnam ir jānodrošina dzimtajā valodā, kādā viņi sarunājas ģimenē. Svešā valodas vidē bērns psiholoģiski izjūt diskomfortu, jo viņš domā dzimtajā valodā, bet automātiski tulko visu informāciju latviski. Tas traucē kvalitatīvi apgūt vielu un kavē mācību procesu.

 

Visu interviju lasiet rītdienas laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: