Kamēr Latvija cīnās ar sniega stihiju, Austrālijā Kvīnslendas štats piedzīvo postošus plūdus. Šajā štatā dzīvo arī ventspilnieks Oskars Sarkans, taču viņa pilsēta pagaidām ir sveikā.

Tropiskā ciklona Taša izraisīto plūdu piemeklētos Austrālijas ziemeļaustrumus atkal skārušas spēcīgas lietusgāzes, kas draud vēl vairāk sarežģīt situāciju jau tā daudz cietušajā reģionā.

Šonedēļ plūdi no ārpasaules nošķīruši jau 40 pilsētas. Mēģinot šķērsot strauji plūstošos ūdeņus bojā gājuši jau desmit cilvēki. Kopumā plūdi paralizējuši dzīvi apvidū, kura teritorija pārsniedz Francijas un Vācijas kopējo platību, jau tagad radot miljardiem dolāru lielus zaudējumus kalnrūpniecības un lauksaimniecības nozarēs. Kvīnslendas štata amatpersonas šos plūdus nodēvējušas par līdz šim nepieredzētu katastrofu.

Olimpiskā centra Ventspils bijušais fitnesa treneris Oskars Sarkans pastāstīja, ka viņa pilsētu Gold Coast City pagaidām šie plūdi neskar, jo tā atrodas Kvīnslendas štata dienvidaustrumos, bet appludinātās teritorijas atrodas štata ziemeļaustrumos.

«Esam pie paša okeāna un mūsu pilsēta balstās uz bagātas kanālu sistēmas, tāpēc no plūdiem var manīt tikai to, ka ir netīrāks ūdens kanālos. Tiesa gan, pāris kilometrus no mums, kalnos visas pieejas piebrauktuves dambjiem un upēm ir noslēgtas. Nesen gribējām pabraukāt pa kalniem un izbaudīt jaukos dabas skatus, taču nekur tālu netikām, jo lietaino dienu rezultātā uz kalna ceļa bija nogruvums,» stāsta Oskars.

Viņš atzīst, ka tropiskie lieti šobrīd gāžot ne pa jokam. Pēc iepriekšējām lietavām, kādas divas dienas bijusi saule, bet nu pāris dienas līstot atkal un tā pamatīgi ar visu zibeņošanu. Brīdī, kad sazinājāmies, tropiskais lietus Oskara pilsētā gāza jau ceturto stundu. Ventspilnieks jokojot priecājas, ka dzīvo 31. stāvā, tādēļ līdz viņa miteklim iespējamie plūdi tāpat netikšot.

Tikmēr citās pilsētās notiek iedzīvotāju evakuācija. Piemēram, 75 000 iedzīvotāju lielā Rokhemptona, no reģiona centra pārvērtusies par saliņu plūdu jūrā. Gan šajā, gan citās pilsētās notiek to iedzīvotāju evakuācija, kuri mitinās zemākajās vietās. Iedzīvotāji brīdināti būt īpaši piesardzīgiem, jo plūdu ūdeņos manīti krokodili un čūskas. Cilvēkus apdraud arī slimību pārnēsājošie moskīti un iespējamās laupīšanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: