Šobrīd Ventspils novadu, tāpat kā visu Latviju, ir skārusi sniega radīta elektrības krīze. Taču arī visa pagājušā gada garumā gan pilsētā, gan novadā elektroapgādes padeves traucējumi nebija retums.

Iedzīvotājiem pat likās, ka viņi tumsā sēdējuši biežāk nekā iepriekšējos gadus. Turklāt papildus ilgākiem bojājumiem, nereti novērota kaitinoša elektrības raustīšanās, kas daudziem radīja skādi nosvilušu elektroierīču, tai skaitā TV dekoderu izskatā. Par šo traucējumu iemesliem un par energodrošību kā tādu, Ventas Balss ekspresintervijā jautāja Latvenergo meitas uzņēmuma Sadales tīkls Rietumu reģiona tehniskajam vadītājam Rolandam Jančauskim. Saruna notika pirms tagadējām sniega izraisītajām elektropiegādes problēmām.

Vai Ventspils pusē energodrošība vājinās?

 – Ja skatās uz statistiku, tad negribētu tā teikt. Zemspriegumu 0,4 kV tīklos Ventspils novadā bojājumu skaits pret iepriekšējo gadu ir samazinājies. Ja 2009. gadā bijuši 523 bojājumi zemsprieguma tīklā, tad pagājušajā gadā tie bija tikai 440 bojājumi. Savukārt vidējā spriegumā bijuši vairāk bojājumi. 2009.gadā bijuši 130 bojājumi, pērn – 180. Jā, varbūt tieši Ventspilī vidējā spriegumā šo bojājumu ir vairāk nekā iepriekš, kas ir jūtami. Bet kopumā reģionā bojājumu skaits ir mazāks nekā iepriekšējā gadā.

Bet cilvēki par traucējumiem sūdzas biežāk.

– Lietotāji ir kļuvuši jūtīgāki pret šiem spriegumu pārtraukumiem. Cilvēki ir apgādājušies ar dažādām elektroiekārtām, ko plaši izmanto sadzīvē. Tehnoloģijas jūt šos spriegumu iekritumus un raustīšanos, kas notiek pie kādas slēgšanās tīklā. Tas ir sekunžu jautājums – spriegums nosēžas uz pieļaujamās robežas, taču to jūt.

Interviju pilnībā lasiet piektdienas laikrakstā Ventas Balss

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: