Veselības ministrijai (VM) noraidot Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) aicinājumu izveidot izlīgšanas komisiju, mediķi nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ar ministriju, informēja asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi, teica Veide. Viņa norādīja, ka notikumi veselības nozarē pēdējo mēnešu laikā liecina, ka Latvijas pacientu tiesības saņemt ģimenes ārsta palīdzību un ģimenes ārstu iespējas ārstēt savus pacientus tuvākajā nākotnē tiks apdraudētas vēl vairāk nekā iepriekš.

Veide uzsver, ka situācija ģimenes medicīnā ir kļuvusi kritiska. "Valsts ilgstoši nemaksā taisnīgu atalgojumu par ģimenes ārsta sarežģīto un apjomīgo darbu. Vienlaikus valsts iestādes prasa pildīt tādas prasības, kurām ir nepieciešami arvien lielāki ģimenes ārsta laika, darba un naudas ieguldījumi," viņa norāda.

Pēc asociācijas prezidentes paustā, ģimenes ārsta komandā strādājošo medicīnas māsu un ārstu palīgu atalgojums ir tik niecīgs, ka ģimenes ārsts nevar nodrošināt darbam nepieciešamās komandas izveidošanu un ilgtspējīgu attīstību. Turklāt VM plānojot novājināt esošās ģimenes ārstu prakses un piedāvājot reformu, kas pasliktinās ģimenes ārstu un māsu darba apstākļus, pārliecināta Veide.

Turklāt, neraugoties uz to, ka e-veselības sistēmai ir būtiski trūkumi un tā funkcionē vāji, VM un Ministru kabinets pieprasa, lai ģimenes ārsti obligāti lieto e-veselības sistēmu no 2017.gada 1.septembra, piebilda Veide.

Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, pievienojoties kolēģiem LĢĀA, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ar ministriju, teica Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Viņa norādīja, ka asociācija atbalsta gan Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) brīdinājuma protesta akciju, gan arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas organizēto streiku saistībā ar VM izvirzītajām prasībām.

Lauku ģimenes ārstu asociācija aicinās savus biedrus piedalīties streikā, sākot ar 3.jūliju. "Redzēsim, vai streika komitejai būs iespējamas sarunas ar VM par iespējamiem kompromisiem vai prasību izpildi, tad atbilstoši tam arī tālāk rīkosimies," sacīja Kozlovska.

- Absolūti piekrītu ģimenes ārstu prasībām finansējuma sadaļā, tomēr mums ir ļoti daudz darba ar kvalitāti, kā arī jāsaprot, ka e-veselība ir normāla prasība šodienas ģimenes ārstam, - intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Ministre norādīja, ka līgumus par e-veselības lietošanu ir noslēguši 17% ģimenes ārstu. Čakšai nav saprotams, kā sistēmu var kritizēt, ja tajā nepiedalās. "Ģimenes ārsti ignorē Ministru kabineta noteikumus, kuri skaidri norāda, ka šiem līgumiem ir jābūt noslēgtiem," uzsvēra ministre, piebilstot, ka katru mēnesi ģimenes ārstu prakses kapitācijas naudā saņem vairāk nekā 200 eiro tieši datortehnoloģiju uzturēšanai, tai skaitā jautājumiem, kas saistīti ar e-veselības ieviešanu.

Ministre pauda, ka arī ģimenes ārstiem ir "jānāk solis pretī". Viņasprāt, ar ģimenes ārstiem vēl ir iespējamas konstruktīvas diskusijas. "Es ceru, ka tiešām pacientiem nav jāsatraucas," teica ministre, komentējot mediķu pieteikto streiku.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis atzina, ka piekrīt prasībām, kas attiecas uz finansējumu, bet ne tam, kas attiecas uz e-veselību. No sistēmas ieviešanas termiņiem premjers negrasoties atkāpties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: