Valsts ieņēmumu dienests (VID) maldinājis valdību un uzņēmējus, iepriekš valdībā iesniedzot grozījumus kases aparātu lietošanas kārtībā, kas sagatavoti, nesaskaņojot ar vairākām nozaru asociācijām, apgalvoja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Tādējādi valdība 3.maijā šīs izmaiņas Ministru kabineta noteikumos "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" atbalstījusi bez saskaņošanas ar vairākām asociācijām.

"VID bija sagatavojis grozījumu, ignorējot nozaru asociācijas, turklāt projekta anotācijā apzināti melojot, ka projekts ir saskaņots ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, lai gan pati kamera oficiālā vēstulē norādīja, ka projekts ar viņiem nav saskaņots," norādīja Danusēvičs.

Grozījumu pieņemšanas rezultātā tiek atcelta 2016.gada 19.oktobrī panāktā vienošanās starp FM un VID, no vienas puses, un LTA, Latvijas Kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu, tirgotāju un ražotāju asociāciju, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju, Reģionālo attīstības centru apvienību, Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju un Latvijas Neatkarīgo tirgotāju kooperāciju, no otras puses, ka pēc jaunajām prasībām atbilstošu sertificētu kases aparātu parādīšanās tirgū VID caur elektroniskās deklarēšanas sistēmu informēs uzņēmējus par šādu kases aparātu parādīšanos, un ka attiecīgo ierīču nomaiņai tiks doti seši mēneši no paziņojuma izsūtīšanas brīža, teica Danusēvičs.

Viņš piebilda, ka saskaņā ar atbalstītajiem grozījumiem kases aparātu nomaiņai tiek dots viens mēnesis kopš VID paziņojuma izsūtīšanas brīža, proti, tagad jauni kases aparāti būs jāievieš tuvāko pāris nedēļu laikā.

"Lieki piebilst, ka VID pat nepapūlējās painformēt nevienu no vienošanos parakstījušām asociācijām, ka 2016.gada 19.oktobra vienošanās vairs netiks uzskatīta par spēkā esošu. VID ir apmānījis uzņēmējus arī iepriekš, solot, ka būs iespēja pielāgot daļu no uzņēmējiem jau ekspluatācijā esošajiem kases aparātiem, sertificējot tos atbilstības institūcijās līdz šā gada 1.jūlijam. Tā kā šobrīd neviens dienests nepiedāvā iespēju pielāgot jaunajām tehniskajām prasībām esošos kases aparātus, tad uzņēmējiem nekas cits neatliek, kā vienīgi iegādāties kopš 28.aprīļa viena monopoluzņēmuma SIA "Computer Hardware Design" kādu no pieejamajiem četriem kases aparātu modeļiem, neskatoties uz to piemērotību tirdzniecības vietu prasībām," sacīja LTA prezidents.

Tādējādi kases aparāti no jauna būs jāiegādājas arī tiem uzņēmējiem, kas kases aparātus ir bijuši spiesti iegādāties pēc 1.janvāra, kad valsts bija noteikusi prasību sākt lietot tikai jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošus kases aparātus, taču nebija nodrošinājusi apstākļus, lai uzņēmēji varētu tādus iegādāties, atzina Danusēvičs.

"Tiem, kuriem bija jāiegādājas jauns kases aparāts, VID toreiz ieteica pirkt vecajām tehniskajām prasībām atbilstošu, sakot, ka gan jau tos varēs pielāgot un par nelielām izmaksām pārprogrammēt atbilstoši jaunajām prasībām. Tagad uzņēmēji ir apmānīti, un dažu mēnešu nokalpojušo kases aparātu vietā viņiem atkal ir jāpērk jauni. Cena jaunam kases aparātam ir tuvu 400 eiro, piemēram, modelis "CHD 7" maksā 377 eiro. Protams, ka VID netaisās kompensēt šiem uzņēmējiem radušos zaudējumus, neskatoties uz to, ka tieši pats VID ir vainīgs pie nemākulīgi veiktās kases aparātu reformas valstī," skaidroja LTA prezidents.

Viņš informēja, ka saistībā ar šo lietu LTA šī gada martā ir vērsusies ar iesniegumiem Tiesībsarga birojā un Eiropas Komisijā (EK). No Tiesībsarga biroja līdz šim saņemta starpatbilde, ka lietas izskatīšanai nepieciešama informācija no atbildīgajām valsts iestādēm. Atbilde no EK vēl neesot saņemta.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Novadnieks 12.05.2017, 12:00:57

    Tāpēc katra kārtīga cilvēka pienākums ir maldināt VIDu,lai dots devējam atdodas.

  • 0
    Latvija pāri visām! 12.05.2017, 12:14:45

    Iespējams, tā ir afēra ar mērķi ļaut nopelnīt kases aparātu pārdevējiem.

  • 0
    Niknais 12.05.2017, 21:00:00

    Latvija daudz mācās no saviem jaunajiem "draugiem" ASV. Tur, nez kāpēc mazos veikaliņos un krodziņos, joprojām izmanto gadsimtu vecu kases aparātu modeļus. skaidrs, ka Latvijas VID lobē kases aparātu monopolistus "CHD"

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: