Maznodrošinātie un trūcīgie ventspilnieki, kuriem ir nepieciešamība saņemt pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā, īrē sociālos dzīvokļus un saņem pabalstus mājokļu izdevumu segšanai. Par sociālo dzīvokļu priekšrocībām salīdzinājumā ar sociālajām mājām stāsta pilsētas domes Sociālā dienesta vadītāja DACE KAŅEPE.

Sociālā dzīvokļa piešķiršanu regulē likums Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamajām mājām, kas nosaka sociālā mājokļa piešķiršanas principus, personu loku, kuri var uz to pretendēt, kārtību, kā šis mājoklis tiek piešķirts. Likums nosaka, ka sociālās mājas statusu var saņemt speciāli šim mērķim būvēta vai pārbūvēta un neizīrēta pašvaldības dzīvojamā māja. Saskaņā ar šo pašu likumu sociālā dzīvokļa statuss tiek piešķirts neizīrētiem pašvaldības īpašumā esošiem dzīvokļiem vai pašvaldības īpašumā esošiem dzīvokļiem, kurus īrē sociāli maznodrošinātas personas vai ģimenes, kuras izrādījušas vēlmi īrēt sociālo dzīvokli, ja dzīvoklis atbilst normatīviem. Tāpat kā visi pārējie maznodrošinātie un mazturīgie ventspilnieki, sociālo dzīvokļu iedzīvotāji saņem no pašvaldības pabalstu komunālo izdevumu segšanai, kā arī pabalstu 2/3 īres maksas apmaksai.

Kāpēc maznodrošinātajai ģimenei ir izdevīgi īrēt sociālo dzīvokli vai dzīvot sociālajā mājā? Tikai tāpēc, ka tas dod tiesības ģimenei saņemt sociālo pabalstu, lai daļēji segtu īres un komunālos izdevumus. Pieļauju, ka ģimene, kura saņēmusi dzīvokli sociālajā mājā, teiksim, Bolderājā, nemaz ar to nelepojas. Kā sociālo māju priekšrocība tiek minēts, ka tur strādā sociālais darbinieks un ir diennakts dežurants. Taču rodas jautājums: kāpēc mājās, kur dzīvo trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes, ir vajadzīgs diennakts dežurants? Atbilde ir acīm redzama: līdzās pensionāriem un ģimenēm ar bērniem šeit dzīvo arī tie, kas apdraud kaimiņu drošību – dzērāji, narkomāni, bijušie ieslodzītie. Tādējādi faktiski sociālā māja ir kā tāds iedzīvotāju segregācijas piemērs pēc maznodrošināto pazīmes.

Iedomāsimies vientuļu pensionāri, bijušo skolotāju. Jau daudzus gadus viņa dzīvo savā 1-istabas dzīvoklī ierastajā vidē, ar labi pazīstamiem kaimiņiem. Iedomāsimies, ka pensionāre, ņemot vērā viņas pensiju, ir nonākusi spiedīgos apstākļos un nevar samaksāt par dzīvokli. Pašvaldība, vēloties viņai palīdzēt, pārceļ pensionāri no viņas ierastā dzīvokļa uz lielu un skaistu sociālo māju pilsētas nomalē, kur kaimiņu dzīvokļos mīt narkomāni, bijušie ieslodzītie un cilvēki ar asociālu uzvedību, kuri rīko katru vakaru skaļas pasēdēšanas, kas pēc tam pārtop kautiņos un skandālos. Vai mūsu pensionāre būs laimīga, nonākusi tādā vidē? Diez vai. Bet galvenais – sociālā palīdzība dzīvokļa pabalsta izteiksmē, kas pensionārei būs piešķirts, būs tāda pati kā gadījumā, kad viņas dzīvoklis, kur viņa dzīvo jau 30 vai 40 gadus, saņems sociālā dzīvokļa statusu. Starpība vien tā, ka pirmajā gadījumā pensionāri pārcels no viņai ierastās vides uz sociālo māju. Ventspils pašvaldība uzskata, ka daudz pareizāk būtu atstāt pensionāri dzīvot viņas ierastajā vidē, piešķirot viņas īrētajam dzīvoklim sociālo statusu un pabalstu mājokļa izdevumu segšanai.

Patlaban Ventspilī sociālais statuss ir noteikts 60 pašvaldības dzīvokļiem. Sociālā dzīvokļa statuss tiek piešķirts saskaņā ar pilsētas domes lēmumu un tiek pagarināts uz laiku, kamēr darbojas maznodrošinātā vai trūcīgā statuss, kas ir piešķirts sociālā dzīvokļa iemītniekiem.

Pašvaldības sociālā palīdzība maznodrošinātajiem iedzīvotājiem Ventspilī, apmaksājot mājokļa izdevumus, neatkarīgi no to piederības (privatizēts, pašvaldības, privātais ar īres līgumu):

  • pabalsts 55% apkures maksājumu segšanai
  • pabalsts 50% ūdens maksājuma segšanai
  • pabalsts 50% ūdensskaitītāju maiņas izdevumu segšanai
  • dzīvokļos ar malkas apkuri – 87 eiro gadā malkas iegādei
  • pašvaldības dzīvokļos – pabalsts 20% īres izdevumu segšanai
  • sociālajos dzīvokļos – pabalsts 2/3 īres maksas apmaksai
  • pilsētas pašvaldības 2017. gada budžetā dzīvokļu pabalstiem paredzēti 383 000 eiro, toskait sociālo dzīvokļu īres izdevumu segšanai – 11500 eiro
Lasi vēl

Komentāri (19)

  • -7
    Ivo 31.03.2017, 10:44:22

    Kaa tad - sociaalaas maajas! Tas tik veel truuka, lai visus tos "iipashos" vienaa vietaa sabaazeetu?? Nu nee, paldies!!!! Taa buus bomba! Tas nebuus uz labu! Ceru, ka taada ideja neienaaks praataa muusu pilseetas vadiibai!

  • -3
    Jānis Snipkis 31.03.2017, 10:54:15

    Ventspilniek!
    Pirms vēlēšanās balso par tiem, kas pie varas, paraugies savā maciņā, vai Tavs dzīves labklājības līmenis pa 4 gadiem ir paaugstinājies, jeb pasliktinājies. Ņem vērā, ka inflācija, katru gadu Tavu maciņu dara plānāku.
    Tāpat nekustamā īpašuma nodoklis, ko Tev sarūpējusi slaucēju koalīcija un pašvaldības valdošais grupējums.
    Aicini savus varturus likvidēt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam mājoklim!
    Ne Lietuvā, ne Igaunijā nekustamā īpašuma nodoklis vienīgajam mājoklim nav vispār!
    ROKAS NOST NO MŪSU MĀJĀM!

  • -8
    keda 31.03.2017, 10:55:44

    Nevis nodokļa nav, bet nav, ja tā vērtība nav kaut kāda tur konkrēta summa. Bet tā idejai pievienojos

  • -9
    keda 31.03.2017, 10:54:41

    Tak par to jau ir runa! Nevis getto uztaisa, bet dzīvo tur, kur dzīvoji, saņemot atbalstu no domes

  • 0
    Es 31.03.2017, 11:47:43

    Čigāniem gan varbūt derētu atsevišķas sociālās mājas.
    Vajadzētu aptaujāt tos cilvēkus,kuri spiesti dzīvot vienā mājā ar tiem.
    Kaut vai Fabrikas ielā 2a.

  • -3
    Batman 31.03.2017, 12:41:17

    Un kad tā pensionāre nomirs,tad tajā dzīvoklī iemitinās tos pašus narkomanus un dzērājus?

  • -5
    Kriska 31.03.2017, 14:52:53

    Es gan negribētu lai man blakus būtu sociālais dzīvoklis- kas zina ko tur iecels- narkomānu , cietumnieku vai točkas tirgotāju. Ir nelielas mājas nomalē lai to taisa par sociālo- pie dzelzceļa stacijas, Fabrikas 2, pie pansionāta "Selga", Pērkoņu ielā
    Cita lieta, ko darīt ar vientuļo pensionāru, kurš 3 istabu dzīvoklī palika viens un nav spējīgs samaksāt

  • -7
    Ivo 31.03.2017, 15:08:23

    Bet Tev tak augstaak uzskaitiits, cik vinjam ir iespeejas izdabuut paliidziibu no domes: i siltumam, i uudenim, i pat iires maksai. Nu ko veel- samaksaat vinjam par to, ka vinjsh te dziivo?! Ir tak bishkji jaauznjemas atbildiiba pasham par sevi, nevis jaagaida, ka visu izdariis socikji. Shajaa gadiijumaa tas triisistabnieks jaapardod vai jaasamaina pret vienistabnieku.
    Nu nav man jaauztraucas par katru, kuram daudz gadi vai par vienu beernu vairaak kaa man!!!!!!!!!!!!!

  • -1
    Nah Nahs. 31.03.2017, 16:29:36

    Kāpēc gan pašvaldība nevarētu no valsts atpirkt tās mājas,kas Ganību ielas galā stāv tukšas-viena 3-stāvu un kādas pāris divstāvu,bijušās armijnieku ēkas.Savest tās apdzīvojamā kārtībā izmaksātu lētāk,nekā būvēt no jauna.Un tur varētu izmitināt gan čigānus,kuri pašlaik izvietoti pa visu pilsētu,gan tos,kuri tiek dēvēti par dzērājiem vai narkomāniem.Viss vienkopus,tā sacīt.

  • -2
    Batman 31.03.2017, 16:42:48

    Viņiem pie vienas vietas,sapirka sev privātmājas tālāk no tādiem un dzīvo ilgi un laimīgi. :D

  • -1
    Būvniecības administratīvā inspekcija 05.04.2017, 15:16:13

    Būvniecības administratīvā inspekcija (turpmāk - BAI) informē, ka ēkas Ganību ielā 116, 116 A un 118B nav valsts īpašumā. Iepriekš šīs ēkas piederēja juridiskai personai, kura ēku Ganību ielā 116 pārdeva pagājušā gada otrajā pusē, savukārt ēkas Ganību ielā 116A un 118B tika pārdotas šī gada sākumā.
    Jaunais ēkas Ganību ielā 116 īpašnieks ir uzsācis aktīvu ēkas sakārtošanu, tika demontēts bīstamais ēkas skurstenis, izbūvēts elektropieslēgums ēkai, savākti atkritumi no ēkas, sakopti apkārtnē esošie koki, kā arī saņemta atļauja ūdens un kanalizācijas pievadu izbūvei. Tāpat ēkas īpašnieks strādā pie būvniecības projekta dokumentācijas izstrādes, plānojot pārbūvēt ēku par vairāku dzīvokļu dzīvojamo ēku.
    Arī ēku Ganību ielā 116A un 118B īpašnieks ir uzsācis darbu pie šo ēku sakārtošanas, ēkai Ganību ielā 118B ir izbūvēts elektropieslēgums, kā arī šobrīd tiek saskaņots teritorijas topogrāfiskais plāns. Tā kā ēkas ir iegādātas salīdzinoši nesen, tad to īpašnieks līdz šim vēl nav vērsies Ventspils pilsētas domē ar būvniecības ieceres dokumentāciju. Ceram, ka šīs ēkas tiks atjaunotas un veiksmīgi izmantotas.
    Šo trīs ēku sakārtošana dos nozīmīgu ieguldījumu šīs vēsturiski armijas vajadzībām izmantotās teritorijas sakārtošanā.
    Pateicamies par ieinteresētību Ventspils pilsētvides sakārtošanā.

  • 0
    Freds 06.04.2017, 16:39:41

    Kāpēc čigāniem vai dzērājiem vajag ierādīt dzīves telpu, pie tam izremontētu? Ja pašvaldība izdrītu, kā tiek ieteikts, nepaietu ilgs laiks, kā minētās ēkas izskatīsies tā pat kā līdz šim.

  • -2
    Latvija pāri visām! 31.03.2017, 17:49:10

    Tā viņš ir - no pieciem pilsātas galvenajiem, pirmais, otrais un piektais dzīvo ārpus Ventspils,
    trešais - cik zinu, Ventspilī,
    bet kur ceturtais - nezinu.
    :)

  • -1
    666.lv 31.03.2017, 19:41:12

    Kurš tad tas piektais?
    Parasti jau piemin "četrus šakāļus pie siles".

  • -3
    Opaps 31.03.2017, 21:51:57

    Kurzemniek ! Kas Tev liedz dzīvot ārpus pilsētas ?

  • -4
    Latvija pāri visām! 31.03.2017, 23:40:42

    Atšķirībā no lielākās daļas viņu,
    esmu dzimis ventspilnieks,
    nevis partijas nosūtīts :)

  • 0
    Hmm...... 02.04.2018, 23:10:42

    Tatad,ja es esmu ciganiete man jadzivo ar jusu narkamaniem,dzerajiem,cietumniekiem un veel nezin ar ko veel sagribejies:DLai Mani berni izaug par neliesiem un tad ejot uz skola klust par draugu jusu berniem in iemac jusu berniem,bet berni jau nebus vainigi,Jo jus vecaki ta gribat!!!Jo jus tie cilveki kas komentejat par ciganiem nedoma par sekam....doma ar galvu,Jo cigani atbrauks atpakal no arzemem puse ventspils bus ar viniem labaak tad jau saac meklet sev citu pilsetu:D

  • 0
    Hmm...... 02.04.2018, 23:18:00

    UK,Barnsley's vinu ir loti daudz un visi ir parsvara venspilnieki un cik dzirdets nakosh gad visit brauks majas un viniem visiem it sapirkts majas un dzivokli un kas zin tiesi tev varbut kaiminos....un no privat ipasuma tev nesanak parvietot uz socialo dzivojumo telpu....tapec laiks padomat par nakotni at ciganiem:D vai pasam bus japamet Sava ligzdina:D

  • 0
    Hmm...... 02.04.2018, 23:18:01

    UK,Barnsley's vinu ir loti daudz un visi ir parsvara venspilnieki un cik dzirdets nakosh gad visit brauks majas un viniem visiem it sapirkts majas un dzivokli un kas zin tiesi tev varbut kaiminos....un no privat ipasuma tev nesanak parvietot uz socialo dzivojumo telpu....tapec laiks padomat par nakotni at ciganiem:D vai pasam bus japamet Sava ligzdina:D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: