Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par alkohola iekļaušanu narkotisko vielu sarakstā. Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Armīns Strazdiņš.

Ar šo iniciatīvu Strazdiņš vēlas panākt, lai alkohols tiktu iekļauts narkotisko vielu sarakstā, saglabājot Alkoholisko dzērienu aprites likumu un esošo likumdošanu attiecība uz alkohola iegādi un lietošanu.

Iniciatīvas autors raksta, ka ir zinātniski pierādīts, ka alkohols ir narkotiska viela, kas izraisa neatgriezeniskas sekas cilvēka organismā, taču pēc alkohola izņemšanas no Konvencijas par psihotropām vielām saraksta tas kļuvis par legālu narkotiku.

"Alkoholu vairs nesauc par narkotisku vielu. Sekas visiem ir zināmas, un daudzi ir pakļauti šīs narkotikas ietekmei personiski vai ģimenē. Valsts cīņa aprobežojas ar akcīzes nodokļa celšanu un cīņu ar sekām, ko nodara alkohols. Pagājušā gadsimta vidū radās zinātniska teorija - kulturālas iedzeršanas teorija. Šīs teorijas piekritēji apgalvoja, ka viņu mērķis ir iemācīt cilvēku dzert alkoholiskus dzērienus, bet nenodzerties. Prakse gan parādīja ko citu - tikai 20 gadu laikā kopš šīs teorijas nostiprināšanās, cilvēku apziņā alkoholiķu skaits Padomju Savienībā palielinājās 11 reizes, un tas nav nekas neparasts, jo jau vairāk nekā pirms 100 gadiem zinātnieki konstatēja, ka etilspirts ir narkotiska viela, tāpēc ir neizbēgami, ka noteikta daļa cilvēku, kuri ir sākuši lietot šo legālo narkotiku [kulturāli un mēreni iedzert], pēc kāda laika kļūs par dzērājiem un alkoholiķiem. Pie tam, no paaudzes uz paaudzi alkoholiķu procentuālais īpatsvars arvien tikai pieaug," uzsver Strazdiņš.

Strazdiņa ieskatā šī iniciatīva Latvijā atgriezīs alkoholu narkotisko vielu sarakstā kā tas bija pirms ANO 1971.gada 21.februāra pieņemtās Konvencijas par psihotropajām vielām. Viņaprāt, tas sabiedrībai dos iespēju saprast, ka alkohols ir narkotika, kas uz veselību atstāj tikpat graujošu ietekmi kā jebkura cita viela, kas iekļauta narkotisko vielu sarakstā.

Tāpat valsts institūcijām būs iespēja īstenot padziļinātu un pareizu politiku attiecība uz alkohola apriti valstī, pauž Strazdiņš, piebilstot, ka tas arī dos iespēju cilvēkiem pareizi saprast sekas, ko alkohols nodara veselībai un sabiedrībai kopumā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -8
    Novadnieks 09.01.2017, 15:02:59

    Pilnīgi atbalstu Strazdiņa kunga iniciatīvu,tikai ar mazu piebildi,ka arī alkohola aprites likumā ir jābūt izmaiņām un kardinālām.Piemēram-Ventspilī tikai viens alkohola veikals,cenas paaugstināt pat 10 reizes.Pilnīgi izskaust piedzērušu cilvēku atrašanos sabiedriskā vietā.Sods par to -reāla brīvības atņemšana(cietums).Pietiek auklēties ar visādiem dundukiem,kuri traucē citiem dzīvot.Jau tā visādas nelaimes ir ikdienā.
    Tikai viena atzīšana par narkotisko vielu,nedos nekādu rezultātu.

  • -2
    Latvija pāri visām! 09.01.2017, 15:25:12

    Totālas muļķības, kuras ierosinājis kārtējais dīvainītis.
    Sausais likums ASV pagājušā gadsimta sākumā jau pierādīja šādu ideju bezjēdzību, dodams vien mafijai jauku iespēju nopelnīt.

  • 0
    Girts 09.01.2017, 20:04:43

    Diezin vai kādam ar varu tiek rīklē liets,un diez vai kāds vēl nezina,ka alkohols ir kaitīgs,gan fiziskai,gan garīgai veselībai. Tak vienalga kādus likumus pieņem un ar kādām rakstu zīmēm papīru smērē šai sakarā! Tie kas negrib dzert - nedzer,bet kas grib dzers tik un tā. Vai tad ar to,ka aizliedza naktīs tirgot kautko panāca? Alkāni tagad pa naktīm klusi mierīgi čuč? Tik un tā dabū dzeramo, dzēr un ālejas tāpat kā agrāk!

  • -2
    Latvija pāri visām! 09.01.2017, 20:59:20

    Viens no faktoriem, kas Rietumus padarīja par pasaulē dominējošo kultūru un varu, ir kristietība, bet cits, lasīts kādā pētījumā, esot alkohols.
    Un, protams, ne jau bezjēgas nodzeršanās lumpeniem.

  • -1
    hi-hi 09.01.2017, 22:02:33

    Personām, kas vēlas iesniegt iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" obligāti vispirms vajadzētu iziet pārbaudi pie ārsta, lai pārbaudītu iesniedzēja garīgo veselību, lai nenotiktu šāds gadījums!

  • -6
    Novadnieks 10.01.2017, 04:37:58

    Laikam neesi savā dzīvē saskārusies ar kādu nopietnu problēmu,kur par iemeslu bija jēgu pazaudējis alkoholiķis.Nenovēlu tev to,bet ja saskārsies,tad gan tev vajadzēs ne vienu vien ārstu.
    Alkoholu iedzert var tikai garā stiprs cilvēks,bet garā stipram draņķis nav jālieto,lai varētu komunicēt ar citiem cilvēkiem.
    Protams ,neko nedos nekāda parakstu vākšana,un ne jau tāpēc ka pozitīvi izmaiņu rezultātā alkoholisms izzustu,bet gan tāpēc,ka alkohola industrijas izdzimteņiem tā būtu traģēdija un liela traģēdija tā būtu arī visu līmeņu varām,jo gudru (veselīgu) tautu vairs neizdotos aiz deguna vazāt.

  • 0
    Montieris 10.01.2017, 09:00:34

    Plāns skaidrs. Ieviest alko narkotisko vielu sarakstā, nemainīt aprites likumu. Narkotisko vielu sarakstā atrodas arī zālīte - tātad ir pieļaujama aprite! Es par.

  • 0
    Tārps 07.01.2018, 10:39:42

    Labāk jau nedarīt neko.Vai ne?Tāpat jau nekam jēgas nebūs?Vai ne?Labak jau lai ir kā ir?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: