Valdība lēma par dabas resursu nodokļa palielināšanu nākamgad krāna ūdenim par 25 līdz 43%, dzeramajam pudelēs – par 30%, bet ārstnieciskajam – divkārt. Šīs nodokļa likmes par ūdens resursu ieguvi iekļautas valdības priekšlikumā budžetam 2. lasījumā.

Dabas resursu nodokļa likme noteikta arī tam ūdenim, kas izskrien cauri HES turbīnām – šādu nodokli maksāja 120 mazie HES, bet nemaksāja lielie – “Latvenergo” piederošie HES uz Daugavas kaskādes. Tagad vienādi spēles noteikumi būs visiem enerģijas ražotājiem un ūdens nodokļa palielinājums par 45% ar vienu rāvienu valsts budžetā ienesīs trešo daļu no 10 miljoniem, ko par dabas izmantošanu nākamgad papildus cer iekasēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Tas savukārt nozīmē Latvijā vislētākās elektroenerģijas sadārdzināšanos. Par cik? Pēc VARAM aprēķiniem, jaunā cena par vienu kWh varētu būt 15,123 centi pašreizējo 15,009 centu vietā. Tātad sadārdzinājums par 0,114 centiem uz vienu kilovatstundu. Mājsaimniecībai, kura mēnesī patērē 200 kWh, vajadzēs maksāt par 23 centiem mēnesī vairāk. Jāņem vērā, ka šie elektrības cenā iekļautie nodokļi tiek aplikti ar PVN, un tad jau reāli būs jāpārskaita par 28 centiem vairāk.

“Ūdens cena nav mainījusies pēdējo septiņu gadu laikā, bet sadārdzinājums nebūs liels, pēc maniem aprēķiniem – par 0,7%,” “LA” skaidro vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

DRN likme par trešdaļu tiks palielināta ūdenim ūdensapgādes sistēmās. Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas datiem, ūdens tarifā dabas resursu nodoklis ir 2 – 6%, tāpēc lielu iespaidu uz tarifiem tas nevar atstāt. Izmaksas vienai mājsaimniecībai pieaugs dažādi – no 10 centiem līdz 26 centiem.
 

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    Novadnieks 10.11.2016, 17:39:39

    Vai kādreiz būs kaut kas,par ko būs jāmaksā mazāk?

  • 0
    karlito 10.11.2016, 18:06:12

    Pretīgi paliek lasot..ko tik neizdomā lai tautu apslauktu..

  • 0
    šašliks 10.11.2016, 22:42:33

    Tagad paskaitīsim. No nākošā gada:
    - ūdens cenas uz augšu;
    - elektrības cenas uz augšu;
    - gāzes cenas uz augšu;
    - atkritumu izvešanas cenas palielinātas divkārt;
    - minimālā alga palielināta par 10€ "uz papīra";
    - deputātu algas palielinātas par 600€ KATRAM no tiem dirslakstiem.

    KO VIŅI, B**, DARA?
    UN - SVARĪGĀK - KĀPĒC TAUTA GUĻ, KĀPĒC ĻAUJ PAR SEVI KLAJI ŅIRGĀTIES??
    Kāpēc nevaram kā citās valstīs - visi savācas, paņem sūdupieres aiz krāgas un iemet aiz restēm bez kādām augstākajām tiesām un apžēlošanām, sak', nemāki vadīt valsti - SĒDI! Kāpēc nevaram? Ar ko esam sliktāki?

  • 0
    Latvija pāri visām! 10.11.2016, 23:43:16

    Viņi ir saspiedušies?
    Tā jau ir nodokļu afēra, ne normāla likumdošana.
    Kāds vēl dabas resursu nodoklis? Šitas ir kronis visam pēdējā laikā notikušajām šo darbonīšu tā saucamās likumdošanas šeptēm.
    Šiem lielummānija iznākusi?
    Lai padomā par Hilarijas likteni.
    Vai arī tiešām jāsāk domāt,
    ka latvieši ir stulba tauta, kas nav pelnījuši labāku likteni par pašu ievēlētu nenormālo pārvaldi?
    Negribētos!

  • 0
    karlito 11.11.2016, 10:45:05

    Nu vēl jau iespējams pie dabas resursu nodokļiem izdomāt sniega nodokli,saules nodokli,lietus nodokli.miglas un slapjdraņķa nodokli un tt...

  • 0
    Nif nifs 11.11.2016, 10:59:22

    Tos "sniega nodokļus" varbūt neviens nemaksās, tāpēc valdība nodokļus "uzspiež" uz lietām, bez kurām izdzīvot pie mums nav iespējams - mājoklis, ūdens... šoreiz arī man gribas lamāties. ******* pī

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: