Pašreizējās aplēses liecina, ka Eiropas Komisijas (EK) īslaicīgajam atbalstam 140 eiro apmērā par tonnu piena saistībā ar ražošanas samazināšanu varētu tikt saņemti 9740 pieteikumi, savukārt attiecīgajās kompensācijās četrās pieteikumu kārtās varētu tiktu izmaksāti ap 3,8 miljoniem eiro, informē Zemkopības ministrija (ZM).

Valdība nākamnedēļ, 13.septembrī, plāno lemt par ZM izstrādāto noteikumu projektu "ES atbalsta piešķiršanas kārtība piena ražotājiem par piena ražošanas samazināšanu".

ZM skaidro, ka patlaban nav zināms, cik plaši Latvijas piena ražotāji izmantos minēto atbalstu. Tomēr, izvērtējot datus par piena piegādēm 2016.gada maijā, jūnijā un jūlijā un salīdzinot ar tādu pašu periodu 2015 gadā, var secināt, ka kopumā 4870 ražotāji ir samazinājuši savu ražošanu par 23%. Tas nozīmē, ka varētu būt aptuveni 9740 pieteikumu. Pieņemot, ka par šādu apjomu ražotāji varētu pieteikties uz atbalstu un kopā ir četras pieteikšanās kārtas, atbalsts no ES budžeta Latvijas zemniekiem varētu veidot 3,8 miljonus eiro.

ZM norāda, ka atbalsta summa var mainīties atkarībā no iesnieguma skaita un samazinātā piena apjoma.

Tā kā ir ļoti svarīgi, lai Latvijas piensaimniekiem būtu iespēja saņemt ES atbalstu par ražošanas samazināšanu, jo tie ilgstoši atrodas nelabvēlīgā finansiālā situācijā un cieš zaudējumus, tiks izmantota elektroniskā pieteikšanās sistēma, kas nodrošinās ātru iesniegumu saņemšanu un apstrādi Lauku atbalsta dienestā (LAD), norādīts skaidrojumā.

Kopējais budžets ES atbalstam par piena ražošanas samazināšanu ir noteikts 150 miljonu eiro visām dalībvalstīm, un, pēc EK aplēsēm, tas aptver aptuveni 1,07 miljonus tonnas piena.

Attiecīgā regula paredz atbalstu 140 eiro apmērā par piena tonnu, kas veidojas kā starpība starp piena apjomu, kas piegādāts piena ražošanas samazināšanas periodā, un piena apjomu, kas piegādāts tajā pašā iepriekšējā gada trīs mēnešu jeb references periodā. Valsts finansējums šajā gadījumā nav jāparedz.

LAD atbalstu izmaksās 90 dienu laikā pēc katra samazināšanas perioda, kad būs saņemti atbalsta iesniegumi par attiecīgo samazināšanas periodu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: