Bezpilota gaisa kuģu jeb droni, kura kopējā pacelšanās masa pārsniedz 1,5 kilogramus, būs jāapdrošina pret trešajam personām nodarīto kaitējumu, paredz Valsts sekretāru sanāksmē šodien izsludinātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas nosaka pamatprasības attiecībā uz bezpilota gaisa kuģiem.

Normai par dronu apdrošināšanu pret trešajām personām nodarīto kaitējumu paredzēts pārejas periods līdz 2017. gada 1. janvārim.

Kā skaidro Satiksmes ministrijā, spēkā esošais normatīvais regulējums par bezpilota gaisa kuģiem nav visaptverošs un ir novecojis, tāpēc nolemts precizēt virkni normu, izdodot jaunus MK noteikumus.

Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais projekts paredz pamatprasības attiecībā uz bezpilota gaisa kuģiem - prasības attiecībā uz gaisa kuģu konstrukciju un aprīkojumu, gaisa kuģu identificēšanu jeb atpazīšanu, kopējo pacelšanās masu, kā arī apdrošināšanu pret trešajām personām nodarīto kaitējumu.

Tāpat noteiktas pamatprasības attiecībā uz lidojumiem, kā arī prasības bezpilota gaisa kuģa pilotam un lidojumu novērotājam - fiziskai personai, kas sniedz atbalstu pilotam vizuālā kontakta nodrošināšanai ar bezpilota gaisa kuģi un drošu lidojumu veikšanai. Tiks noteiktas prasības pilota un novērotāja vecumam, pilota identificēšanas iespējamībai, lidojumu novērotāja pieaicināšanas nepieciešamība, nosacījumi par alkoholisko un citu apreibinošo vielu lietošanu.

Noteikumi arī noteiks kārtību, kādā veic bezpilota gaisa kuģa lidojumus Latvijas kontrolējamā gaisa telpā un tās tuvumā, tai skaitā lidojumu nosacījumus lidlauka ar kontrolējamo gaisa telpu tuvumā.

Projekts nosaka militārās infrastruktūras objektus, virs kuriem un kuru tuvumā ir aizliegts veikt lidojumus.

Kā ziņots, Saeima patlaban izskata grozījumus likumā par aviāciju, kas paredz, ka Latvijas armija varēs nosēdināt vai iznīcināt bezpilota gaisa kuģi pie militārajiem objektiem vai to tuvumā.

Par jauno MK noteikumu apstiprināšanu lems valdība. Vienlaikus par spēku zaudējušiem tiks atzīti Ministru kabineta 2006.gada 15.augusta noteikumi "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: