Izvērtējot situāciju Latvijā, starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" savā ikgadējā ziņojumā būtiskas izmaiņas nav saskatījusi, norādot tikai uz trim problemātiskām jomām - parlamenta pieņemtajiem grozījumiem Izglītības likumā, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) tiesību aizsardzību un bezpavalstnieku un patvēruma meklētāju stāvokli.

Ziņojumā norādīts, ka Latvija ar tā dēvētajiem tikumības grozījumiem Izglītības likumā riskē pārkāpt savas starptautiskās saistības, kas liek respektēt vārda brīvību un nepieļaut diskrimināciju pret lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) ģimenēm un attiecībām.

Kā ziņots, Saeima pieņēmusi grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene. Grozījumos laulība definēta kā savienība starp sievieti un vīrieti.

"Amnesty International" arī paudusi bažas, ka šie likuma grozījumi var ierobežot bērnu piekļuvi seksuālajai izglītībai, kam var būt negatīva ietekme uz viņu nākotni.

Organizācija arī secinājusi, ka LGBTI aizsardzība pret naida noziegumiem nav pietiekama.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" 2015.gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijā reģistrējusi 14 uzbrukumus LGBTI kopienas pārstāvjiem.

Neviens no uzbrukumiem nav novedis pie nopietniem ievainojumiem, un upuri nav ziņojuši policijai, baidoties, ka netiks uztverti nopietni.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: