Nākamā gada 1.janvārī spēkā stāsies precīzāki soda mēri par dažādiem pārkāpumiem medību jomā, to paredz šodien valdībā atbalstītais grozījumu projekts Medību likumā.

Kā norāda Zemkopības ministrijā, arī līdz šim par medību jomu reglamentējošo tiesību aktu pārkāpumiem ir noteikts sods, kas izriet no Administratīvo pārkāpumu kodeksa un svārstās no 30 līdz 700 eiro, taču trūkst precīzāka un detalizēta soda apmēru skaidrojuma par konkrētiem nodarījumiem.

Līdz ar to, ņemot vērā rīkojumu "Par Administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepciju" un Valsts meža dienesta statistiku par administratīvajiem pārkāpumiem medību jomā, sadarbībā ar medniekus pārstāvošajām organizācijām tika izvērtēti pārkāpumi atkarībā no nodarījuma bīstamības un sekām, sabiedriskā kaitīguma un nodarījuma attiecināmības uz publiski tiesiskajām attiecībām.

Grozījumos noteikts, ka par atrašanos ar lietošanai sagatavotu šaujamieroci vai medību rīku medību platībā bez saskaņojuma ar medību tiesību lietotāju, kā arī platībās, kurās medīt aizliegts, naudas sods būs no 40 līdz 350 eiro.

Par medīšanu ar šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci bez mednieka sezonas kartes naudas sods būs no 20 līdz 350 eiro. Tāds pats sods būs par medīšanu, izmantojot loku.

Par medīšanu vietā, kur tas ir aizliegts, sods būs no 40 līdz 500 eiro, piemērojot vai nepiemērojot medīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz laiku līdz vienam gadam.

Par medījamo dzīvnieku turēšanu nebrīvē, ja nav saņemta Valsts meža dienesta atļauja, varēs uzlikt naudas sodu no 20 līdz 350 eiro.

Par medīšanu, izmantojot tādus aizliegtus rīkus kā mākslīgos gaismas avotus, nakts redzamības tēmēkļus ar elektronisko palielinājumu un pusautomātiskus ieročus, kuru magazīnas kopējā ietilpība ir lielāka par trim patronām (izņemot mežacūku, lapsu un jenotsuņu medības), sods būs no 40 līdz 500 eiro.

Par medību termiņu neievērošanu uzliks naudas sodu no 40 līdz 700 eiro, atņemot vai neatņemot medīšanas tiesības uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat tiks noteikti sodi par medīšanu ar aizliegtiem rīkiem, piemēram, izmantojot arbaletu, skaņu ierakstus, spoguļus, lāzertipa tēmekļus, motorlaivas u.c. palīgrīkus. Par minēto varēs sodīt ar naudas sodu no 40 līdz 200 eiro.

Savukārt par medību produkcijas piesavināšanos, pirkšanu, pārdošanu, pārstrādi, pārvadāšanu vai glabāšanu bez atbilstošas medību atļaujas uzliks naudas sodu fiziskajām personām no 25 līdz 250 eiro, bet juridiskajām personām - no 100 līdz 250 eiro.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: