Sniega sega, kas šorīt pārklājusi daļu Latvijas lauku, ne augļu dārziem, ne ziemājiem nekaitēs, informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas eksperti.

Viņi norādīja, ka kaitējums augļu kokiem rastos tādā gadījumā, ja gaisa temperatūra no plus sešiem grādiem diennakts laikā pazeminātos līdz mīnus 20 grādiem. Savukārt patlaban gaisa temperatūra samazinās pakāpeniski un visi augi ir ziemas miegā.

"Iepriekšējās nedēļas fiksētā narcišu ziedēšana vai koku piebriedušie pumpuri ir izņēmuma gadījumi, kurus, visticamāk, veicinājusi šo augu atrašanās saules pusē.

Varbūt atsevišķi zari ar šādiem pumpuriem nosals, bet tādu nebūs daudz, turklāt to vietā pavasarī plauks citi. Protams, ja tulpes vai narcises uzplaukušas jau tagad, otrreiz šajā pavasarī tās vairs neziedēs," sacīja Māris Narvils.

Arī ziemāju sējumi, kuri, pateicoties siltajam ziemas sākumam, veiksmīgi iesakņojušies un nav apdraudēti.

"Sausā vasara nodrošināja to, ka nelielais nokrišņu daudzums rudenī iesūcās tīrumos, nevis veidoja peļķes uz tiem. Tādējādi nav lieka mitruma, kurš kailsala ietekmē varētu sasalt, bojājot ziemāju sakņu sistēmu. Sniegs uzsnidzis uz lekniem un spēcīgiem sējumiem, nodrošinot to labu pārziemošanu," atzina LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Eksperti arī norāda, ka sniegs laukiem ir sava veida glābiņš pirms meteorologu prognozētā lielā sala, jo 2013.-2014.gadā pirms šāda sala sniega nebija un sējumus izpostīja kailsals. Tas lauksaimniekiem radīja ievērojamus zaudējumus, jo daudzus ziemāju laukus nācās pārsēt.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: