Ziemassvētku laiks ir brīnumu laiks, un tādi notiek arī slimnīcā. Šajās dienās Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā pasaulē nācis jau 600. šā gada mazulis (attēlā Vītolu ģimeni ar dēliņu Krišjāni sveic dzemdību un ginekoloģijas bloka vadītājs Sergejs Gurjanovs). Tas ļauj cerīgi raudzīties nākotnē, jo bērni – tā ir nākotne gan mums pašiem, gan mūsu pilsētai.

Aizejošajā gadā slimnīcā bijuši arī citi notikumi – ir piesaistīti jauni speciālisti, ieviesti jauni pakalpojumi un iegādātas jaunas medicīnas iekārtas, bet gada nogalē to sagaidīja arī nopietnāks pārbaudījums – vētrā tika bojāts jumts. Gada nogalē uz paveikto atskatās un par šā gada nozīmīgākajiem notikumiem stāsta slimnīcas valdes loceklis, galvenais ārsts Dainis Gīlis.

 

Aktīvi jaunu speciālistu piesaistē

Jaunu speciālistu piesaiste ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, pie kā aktīvi strādā Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Šogad slimnīcā darbu ir uzsākuši vairāki jauni speciālisti, tai skaitā anestezioloģe reanimatoloģe dr. Grīnberga un neirologs dr. Sprudzāns, kuri veiksmīgi pilda savus darba uzdevumus un par kuriem tiek saņemtas ļoti pozitīvas atsauksmes. Viņi uz Ventspili atnākuši jau ar lielu iepriekšējā darba pie­redzi. Tostarp dr. Sprudzāns strā­dājis Daugavpilī, bet dr. Grīnberga – Bērnu klīniskajā universitātes slim­nīcā. Šogad piesaistīts arī speciālists, kāda slimnīcā nekad nav bijis, – optometriste Nataļja Daviden­ko. Optometrists veic vispusīgu acs un redzes diagnostiku briļļu vai lēcu izrakstīšanai. Pirmie darba mēneši rāda, ka šāds speciālists ir pieprasīts, un pacienti, kam nepieciešama tikai redzes korekcija, ir atzinīgi novērtējuši šāda speciālista pieejamību.

 

Strādā ar topošajiem speciālistiem

Slimnīcā turpina mācīties un strādāt arī vairāki rezidenti. Tostarp dr. Blumberga iepriekš strādāja slimnīcā par pediatri, bet pēc rezidentūras – neonatoloģijā. Dr. Blumberga septembrī saņēma sertifikātu un strādā dzemdību nodaļā, rūpējoties par jaundzimušajiem. Tas ir ļoti atbildīgs darbs, jo jaundzimušajiem, kas nupat nākuši pasaulē, ir jāpielāgojas jaunajiem dzīves apstākļiem, līdz ar to speciālistam ir jābūt ļoti zinošam, lai varētu ātri reaģēt uz simptomiem, ja bērniņam ir kāda veselības problēma, skaidro Dainis Gīlis. Adaptēties jaunajā situācijā jāpalīdz arī tām jaunajām māmiņām, kurām pietrūkst zināšanu mazuļa aprūpē.

 

Jaunā specialitātē turpina mācīties dr. Šepte – rezidentūrā viņa izmācījās par internisti, bet šogad mācās papildu specialitātē – par alergoloģi. Savukārt dr. Mešečko, kas slimnīcā dežurē brīvdienās, šogad ieguvusi internista sertifikātu un šobrīd papildus mācās par nefrologu jeb nieru slimību speciālistu.

 

Bērnu nodaļā pēdējo gadu rezidentūrā turpina strādāt divas jaunas pediatres – dr. Brante un dr. Čudare. Tāpat rezidentūrā turpina mācīties un vasarā slimnīcā strādāja radioloģe dr. Brauna. Otro gadu turpina mācīties rehabilitācijas un fizikālās medicīnas ārste dr. Bambīte, kā arī dr. Malašonoks, kurš specializējies par ķirurgu. Bet pēc bērna kopšanas atvaļinājuma mācības atsākusi ķirurģijas rezidente dr. Kotlere. Otro gadu mācās arī rezidents kardiologs un ausu, kakla, deguna speciālists.

 

Tikmēr šogad Ventspils slimnīca ir noslēgusi līgumu ar pirmā gada rezidentiem – diviem ginekologiem, kā arī ausu, kakla un deguna speciālistu, kuri slimnīcā mācās un strādā. Ir uzrunāts arī trešā kursa oftalmologs jeb acu ārsts, kurš pēc rezidentūras beigšanas varētu strādāt Ventspils slimnīcā. Tāpat slimnīca cenšas piesaistīt vēl vienu ausu, kakla un deguna ārstu, kas slimnīcai šobrīd ir viena no sāpīgākajām problēmām.

 

Iegādātas jaunas iekārtas

Lai nodrošinātu kvalitatīvu slimību diagnostiku, slimnīca nemitīgi pilnveido medicīnisko tehnoloģiju klāstu. Šogad par Ventspils pašvaldības piešķirto finansējumu ir iegādāta jauna ultrasonogrāfijas iekārta sirds un asinsvadu izmeklēšanai. Ārsti, kas strādā ar jauno iekārtu, ir ļoti atzinīgi to novērtējuši: ar to var ērti un ātri strādāt un – galvenais – precīzi uzstādīt diagnozi. Jaunajai iekārtai ir arī labāka vizualizāci­ja. Ar jauno ultrasonogrāfu eho­kardiogrāfijas, kā arī kakla un gal­vas asinsvadu izmeklējumus veic slimnīcas kardioloģe Nataļja No­vikova, neiroloģes Ilona Urtāne un Lilija Andžāne, kā arī nesen šīs izmeklēšanas metodes apguvis arī neirologs Gatis Sprudzāns, tādējādi šie izmeklējumi kļūst pacientiem pieejamāki.

 

Tāpat šogad iegādāta anestēzijas iekārta operāciju zālei, kā arī ultrasonogrāfs acu slimību diagnostikai. Iekārta ir ļoti noderīga, ko apliecina vidēji 150 izmeklējumu mēnesī.

 

Rezultātus var saņemt elektroniski

Domājot par pacientu ērtībām, šogad Ventspils slimnīca ir radusi iespēju analīžu rezultātus saņemt elektroniski. Moderni aprīkotās slimnīcas laboratorijas piedāvāto pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs. Analīzes tiek veiktas gan slimnīcas pacientiem un uzņemšanas nodaļā nokļuvušajiem, gan arī ambulatorajiem pacientiem. Lai padarītu pakalpojumus ērtākus, rasta iespēja elektroniskai analīžu rezultātu saņemšanai. Turpmāk slimnīcas pacienti savus analīžu rezultātus varēs saņemt arī elektroniski mājaslapā www.piearsta.lv. Nododot analīzes slimnīcas laboratorijā, pacients saņems īpašu pieejas kodu, lai ar pāris klikšķiem sev ērtā laikā varētu apskatīt un izdrukāt savus analīžu rezultātus.

 

Sagaida 600. mazuli

Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā šo trešdien pasaulē nācis 600. mazulis. Puisītis Krišjānis plkst. 9.10 piedzimis Vītolu ģimenē no Ventspils. Viņš piedzimis 3,130 kg smags un 51 cm garš. Mazulis ir trešā atvasīte ģimenē, un viņu mājās gaida divpadsmit gadu vecā māsa Amanda un astoņus gadus vecais brālis Emīls. Ģimene atzīst, ka slimnīcas dzemdību nodaļa patīk un arī vecākie bērniņi dzimuši tieši Ventspils slimnīcā. Jaunos vecākus un mazuli sveica slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis, dzemdību un ginekoloģijas bloka vadītājs Sergejs Gurjanovs un vecākā vecmāte Gunta Cērpa. Pasniedzot piemiņas dāvanu un ziedus, slimnīcas pārstāvji vēlēja ģimenei laimi un labu veselību.

 

Jaundzimušo skaits Ventspilī ar katru gadu pieaug – 2013. gadā slimnīcā piedzima 596 mazuļi, bet 2014. gadā tika uzstādīts rekords – 628 mazuļi. Šā gada pirmais mazulis pasaulē nāca 3. janvārī, un tas bija zēns. Slimnīca priecājas, ka arī šogad ir pārsniegta 600 jaundzimušo robeža. Tas nozīmē, ka jaunās ģimenes novērtē Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļas sniegtos pakalpojumus un piedāvātās ērtības. Nodaļa nemitīgi tiek pilnveidota, lai māmiņas šajā tik īpašajā brīdī justos labi un ērti.

 

Ventspils pašvaldība pēdējos gados ir finansējusi dzemdību zāļu modernizāciju, aprīkojot tās ar mūsdienīgām dzemdību iekārtām un atsāpināšanas iekārtu. Pagājušā gadā ar Ventspils pašvaldības atbalstu iegādāta arī dzemdību vanna, kas ļauj grūtniecēm izmantot bezmaksas relaksējošas ūdensprocedūras, kā arī izvēlēties dzemdības ūdenī. Slimnīcā darbojas grūtnieču aprūpes kabinets, kurā topošās māmiņas veiksmīgi aprūpē vecmātes, kas strādā ciešā sadarbībā ar dzemdību nodaļas ginekologiem. Māmiņas var izvēlēties konkrētu vecmāti, pie kuras stāties grūtniecības uzskaitē, vai slēgt līgumu ar vecmāti par dzemdību pieņemšanu. Topošajām māmiņām Ventspils slimnīcā ir pieejami arī pirmsdzemdību lekciju cikli, kas palīdz sagatavoties mazuļa piedzimšanai. Pārsvarā Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā izvēlas dzemdēt topošās māmiņas no Ventspils un apkārtējiem novadiem, tomēr nereti uz Ventspili brauc dzemdēt arī sievietes no tālākām Latvijas pilsētām.

 

Veiksmīgi novērš vētras postījumus

Gada nogalē slimnīcu sagaidīja nopietns pārbaudījums – 30. novembra spēcīgajā vētrā slimnīcai daļēji tika norauts jumts. Dainis Gīlis informē, ka avārijas seku likvidācija norisinās veiksmīgi. Postījumu novēršanai tika noslēgti divi līgumi ar būvniekiem – ar SIA Ostas celtnieks un SIA Samrode. Darbi norit pēc avārijas seku likvidācijas plāna – līdz jaunajam gadam šos darbus plānots pabeigt.Vienlaicīgi slimnīca ir uzsākusi procedūru, lai pilnībā atjaunotu slimnīcas jumtu. Tas gan nebūs viena vai divu mēnešu jautājums – šiem darbiem būs nepieciešams garāks laika posms.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: