Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 6. novembra līdz 13. novembrim konstatējuši 20 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, informēja PVD pārstāvji.

Lielākais saslimušo dzīvnieku skaits reģistrēts Limbažu pagastā, kur atrastas sešas ar ĀCM slimas cūkas.

Pa diviem slimiem dzīvniekiem konstatēts Gulbenes novada Līgo pagastā, Pārgaujas novada Stalbes pagastā un Aizkraukles novada Aizkraukles pagastā. Savukārt pa vienam gadījumam atklāts Madonas novada Barkavas pagastā, Balvu novada Lazdulejas pagastā, Alūksnes novada Jaunannas pagastā, Apes novada Virešu pagastā, Varakļānu novada Varakļānu pagastā, Rūjienas novada Vilpulkas pagastā, kā arī Alūksnes novada Mālupes un Pededzes pagastā.

Līdz ar to ĀCM šogad konstatēts 854 mežacūkām 47 novadu 157 pagastos.

Tāpat ĀCM šogad skāris 212 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.

"ĀCM pamazām pārņem visu Latviju, un nākamgad saskarsimies ar lielām problēmām, kad tas neizbēgami parādīsies arī Kurzemes mežos, kur ir lielākais cūku skaits - 20 dzīvnieki uz vienu kvadrātkilometru. Ja mēris nonāks tur, būs slikti. Tikmēr Kurzemē 75% saimniecību neliekas ne zinis, par ko liecina nepietiekamais biodrošības līmenis šajās saimniecībās," sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: