85% Latvijas iedzīvotāju ir patriotiski noskaņoti, no tiem 47% sevi uzskata par īstiem dzimtenes patriotiem, kamēr pērn sevi par īsteniem patriotiem sauca 39% aptaujāto, liecina "Inbox Polls" interneta lietotāju aptauja.

Salīdzinot ar pērn veikto aptauju, sarucis to respondentu skaits, kas sevi pilnībā neuzskata vai drīzāk neuzskata par Latvijas patriotiem, - 11% atbildēja, ka drīzāk neesot Latvijas patrioti, bet 3,5% - ka noteikti neesot Latvijas patrioti, bet pērn 13,2% sevi drīzāk neuzskatīja par Latvijas patriotiem, bet 4% sacīja, ka pilnīgi noteikti nav Latvijas patrioti.

"Patriotisma pieaugums noteikti ir saistīts ar pašreizējo nestabilo situāciju pasaulē. Protams, tad, kad ir konflikti vai ienaidnieka apdraudējums, cilvēku identitāte nostiprinās un notiek lielāka saliedēšanās," komentē sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Aptaujā tika arī skaidrots, kas varētu stiprināt patriotisma un nacionālā lepnuma sajūtu, un, kā norādīja vairums respondentu, to varētu darīt skaidra valsts politika par uzlabojumiem nākotnē iedzīvotājiem svarīgās jomās, tostarp veselībā, izglītībā, demogrāfijā.

Lūgti raksturot, kā, viņuprāt, izpaužas patriotisms, vairākums jeb aptuveni divas trešdaļas respondentu atbildēja, ka tā ir savas valsts vēstures, valodas un tradīciju godināšana, bet vairāk nekā puse minēja dzimtenes mīlestību. Vēl 48% respondentu teica, ka īsts patriots pauž lepnumu par savu valsti, tās iedzīvotājiem, kultūru un produktiem, esot ārvalstīs vai tiekoties ar ārzemniekiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: