No 21. līdz 24. aprīlim Ventspils Jaunrades namā kompānijas „RSA Cosmos” pārstāvji veiks planetārija tehnisko apkopi un uzstādīs šobrīd jaunāko – 3. versijas programmatūru.

Planetārijs Ventspilī darbojas jau teju 5 gadus un kļuvis par vienu no populārākajām apskates vietām pilsētā. „Aprīļa otrā puse un maijs jau ir blīvi reģistrēts, cilvēkiem ir liela interese par mūsu planetāriju. Jāpiebilst, ka ir atjaunojusies interese arī par observatoriju, par ko ir liels prieks,” atklāj Ventspils Jaunrades nama direktore Daiga Silarāja.

 

Francijas firma „RSA Cosmos” ir Ventspils Jaunrades nama planetārija kupola piegādātāja un uzstādītāja, kas veic arī visas nepieciešamās apkopes un programmatūras uzstādīšanu. Katru gadu šīs kompānijas darbinieki brauc uz planetāriju, lai veiktu ikgadējās apkopes, kā arī konsultē planetārija darbiniekus elektroniski un pa telefonu, ja tas ir nepieciešams.

 

„Šoreiz kompānijas „RSA Cosmos” pārstāvji Jaunrades nama planetārijā strādās 4 dienas (no 20. – 24. aprīlim). Darbi notiks no agra rīta līdz pat vēlam vakaram,” stāsta D. Silarāja. 3. versijas programmatūrai ir iespējams bezvadu risinājums, lai lektors var vadīt seansu no jebkuras vietas planetārijā, nevis tikai no pults. Turpmāk būs iespējams izmantot astronomisko objektu datubāzes, kas līdz šim bija ļoti ierobežoti. Būs pieejams 3D komētu atbalsts (iespēja seansa laikā aizlidot līdz komētai un apskatīt to no visām pusēm), kā arī izmantot objektu 3D datubāzes, kas līdz šim nebija iespējams. Jaunajai programmatūrai būs paaugstināta izšķirtspēja un reizi gadā būs pieejami visi iespējamie uzlabojumi. Jāpiebilst, ka visi 2. versijas šovi būs izmantojami arī jaunajā sistēmā, jo tā ir pēctecīga.

 

Gadā planetārijā vidēji tiek izrādītas 2 jaunas filmas. Šobrīd repertuārā ir 6 filmas: populārzinātniskas filmas „Divi mazi stikla gabaliņi”, „Pieskaroties Visuma malai”, „Citplanētas”, „Klimatiskās pārmaiņas – kāda nākotne mūs sagaida” un animācijas filmas „Kas vēl ir tur ārā?”, „Viedais vīrs ar zvaigžņotajām acīm”.

 

Jāpiebilst, ka katrs planetārija lektors pastāvīgi strādā arī pie jaunu autoršovu veidošanas, tāpēc reizi pusotrā mēnesī iznāk jauns šovs, kas ir unikāls. Šobrīd interesentiem tiek piedāvāti 5 šovi 20 minūšu garumā: "Ceļojums pa Saules sistēmu", "Pavadoņi Saules sistēmā", "Debesis šonakt", "Mēness" un "Zeme".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: