Latvijas zvejniecības produktivitāte ir augsta, tā ir tuvu Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim jeb vairāk nekā 75% no tā, intervijā Latvijas Radio sacīja Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta vadītājs Normunds Riekstiņš.

Pēc viņa teiktā, zvejniecības produktivitāte ir salīdzinoši lielāka nekā citās zivsaimniecības nozarēs. Piemēram akvakultūras nozarē produktivitāte ir tikai aptuveni 12% no ES vidējā līmeņa.

Kā sacīja amatpersona, zvejniecības produktivitāti izdevies uzlabot arī pateicoties ES zivsaimniecības reformas programmai, saskaņā ar kuru tika sagriezti daudzi zvejniecības kuģi apmaiņā pret kompensācijām. Realizējot šo programmu, nozvejas apjomi nav kritušies, bet ir palielinājusies produktivitāte.

Jaunajā ES fondu naudas apgūšanas posmā sākotnēji netika plānots turpināt kuģu sagriešanu. Tomēr konsultācijās ar nozares pārstāvjiem secināts, ka vairāki zvejnieku kuģi ir morāli novecojuši, tādēļ vēl piecus mencu zvejas kuģus plānots sagriezt. Realizējot to, tālāka programmas turpināšana nav paredzēta.

Kā stāstīja Riekstiņš, zvejnieki sekmīgi izmantojuši ES fondu līdzekļus un arī jaunajā programmēšanas periodā ir ieinteresēti projektu sagatavošanā un iesniegšanā. Kā veiksmīgu ES naudas izmantošanu ZM pārstāvis norādīja zvejnieku realizētos projektus saldētavu būvē, jo zivju saldēšana dod iespēju realizēt tās realizēt vēlāk, kā arī rada iespēju eksportēt, ja vietējā tirgū nav attiecīgs pieprasījums.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: