Veiksmīgi piezemējusies Ventspils Augstskolas (VeA) studentu komandas pagājušajā nedēļā stratosfērā palaistā meteoroloģiskā zonde "Irbe-1". Zondes lidojumā iegūtie dati vēl tiek analizēti un drīzumā tiks nosūtīti konkursa "Global Space Balloon Challenge" žūrijai.

Žūrija novērtēs visu komandu sniegumu un apbalvos dalībniekus dažādās nominācijās - piemēram, par labāko video, tālāko lidojumu, interesantāko eksperimentu u.tml.

Apskati foto no zondes palaišanas stratosfērā!

Ventspils studentu palaistās zondes lidojums ir izdevies veiksmīgs: iegūti Zemes fotoattēli infrasarkanajā diapazonā, augstuma un temperatūras mērījumi, kā arī augstas izšķirtspējas lidojuma video.

Kā ziņots, 10. aprīlī no Ventspils lidostas teritorijas VeA studentu komanda stratosfērā palaida meteoroloģisko balonu un, uztverot zondes noraidītās GPS koordinātas, sekoja tā trajektorijai. Zondes signāls komandu aizveda līdz kādam ciemam Lietuvā, netālu no Jonišķiem, kur balona derīgā krava bija piezemējusies labības laukā. Uz derīgās kravas bija izvietots ziņojums tās iespējamajam atradējam. Sekojot ziņojuma norādēm, lietuviešu zemnieks paziņoja komandai par zondes atrašanu. Saimnieks viesmīlīgi sagaidījis studentu komandas pārstāvjus, kā arī izrādījis viņiem paša veidoto iespaidīgo akmeņdārzu un koka skulptūras. Komanda ir pateicīga zondes atradējam un plāno informēt viņu par konkursa rezultātiem.

Lietuviešu zemnieks atrodot Ventspils Augstskolas meteoroloģisko balonu

Zonde "Irbe-1" sasniedza aptuveni 23 kilometru augstumu, kur gaisa temperatūra sasniedza mīnus 43 grādu atzīmi. Gaisa balons veica ap 200 kilometrus tālu ceļu no Ventspils, un lidojums ilga 195 minūtes. Ar speciāli pielāgotu fotokameru tika uzņemti Zemes virsmas fotoattēli infrasarkanajā diapazonā. Šie attēli tiks izmantoti, lai plašā teritorijā noteiktu fotosintēzes procesa intensitāti augos, kas bija primārais zondes mērķis. Pašlaik notiek aktīvs darbs pie attēlu apstrādes.

Neilgi pēc Ventspils studentiem balona lidojuma konkursam pieteicās arī komanda "Z(in)oo" no Cēsīm.

"Global Space Balloon Challenge" ir sacensības, kas jau trešo gadu pēc kārtas vienotam mērķim pulcē amatieru satelīttehnoloģiju un kosmosa izpētes entuziastus no visas pasaules, iedrošinot veidot pašiem savas tuvā kosmosa misijas. Sacensību gaitā no daudzām pasaules valstīm stratosfērā tiks palaisti aptuveni 200 meteoroloģiskie gaisa baloni, kas aprīkoti ar kamerām un mēraparatūru.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: