2015. gada 8. aprīlī Ventspilī muzejā viesojās restauratoru grupa, kurā bija pārstāvji no Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restaurācijas centra, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un tā struktūrvienībām - izstāžu zāles Arsenāls, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja un Mākslas muzeja "Rīgas Birža", kā arī uzņēmuma „Sēpija”.

Kolēģus uzņēma Ventspils muzeja restaurācijas nodaļas vadītāja Anita Burkovska un papīra un grafikas restauratore Inga Rozefelde.

 

Viesi apskatīja Livonijas ordeņa pils pastāvīgo ekspozīciju, virtuves vēstures izstādi (19. gs. vidus - 20. gs. 70 – tie gadi) ar rosinošu nosaukumu “Kur mēs varētu aprunāties? Iesim ķēķī!”, ielūkojās gleznu krātuvē un novērtēja iespieddarbu un dokumentu kolekcijas glabāšanas apstākļus. Viens no galvenajiem intereses objektiem bija vakuuma galds, kura iegādi Ventspils dome finansēja 2013.gadā, tādējādi paverot jaunas iespējas papīra un tekstīliju restaurācijas jomā. Kļūt par lietpratēju jaunā aprīkojuma, kā arī dažādu restaurācijas materiālu izmantošanā palīdzēja valsts Kultūrkapitāla fonds, atbalstot Ingas Rozefeldes stažēšanos Tallinas Restaurācijas centrā "Kanut".

 

Ventspils muzeja restauratori aizrautīgi līdzdarbojas Latvijas Restauratoru biedrības rīkotajos pasākumos, gūst pieredzi un labprāt dalās ar to. Piemēram, 2014.gadā 10. Baltijas valstu restauratoru triennāles ietvaros vizuāli-informatīvā stendā varēja gūt informāciju par A.Burkovskas veikto 16. gs. alvas šķīvja saglabāšanu, kas tika atrasts 2010. gada arheoloģiskajos izrakumos Ventspilī, Latviešu biedrības nama pagalmā. Savukārt I.Rozefelde iepazīstināja triennāles dalībniekus ar intensīvo restaurācijas procesa gaitu Lielirbes baptistu baznīcas sienas uzrakstam, kas skatāms Piejūras brīvdabas muzejā pārvietotajā un rekonstruētajā dievnamā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: