Jau pēc pusotras nedēļas, 2015. gada 20. martā, visā Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums. Šim īpašajam notikumam aktīvi gatavojas arī Ventspils Jaunrades nams (VJN) un aicina ikvienu 20. marta pusdienlaikā atrast brīvu brīdi, lai dotos uz VJN observatoriju un piedalīties šīs Latvijā visai reti redzamās parādības novērošanā.

Šoreiz maksimālā aptumsuma fāze jeb Saules diametra aizsegtā daļa sasniegs patiesi ievērojamu skaitli - 0,80. Tieši Ziemeļkurzemē šis skaitlis ir vislielākais. Ventspilī aptumsums sāksies plkst. 10:53, maksimālā fāze būs plkst. 12:02, bet aptumsums beigsies plkst. 13:11. Kad Saules disks būs aizsegts visvairāk, tas izskatīties kā šaurs sirpis, kura ragi ir pavērsti gandrīz simetriski augšup.

 

Jau no plkst. 10.30 ikviens interesents varēs apmeklēt planetāriju un nelielās lekcijās uzzināt, kā veidojas Saules un Mēness aptumsumi, to veidiem un unikalitāti, kā pareizi veikt Saules novērojumus arī ikdienā, aizraujošus faktus no dažādiem laika posmiem Latvijas un pasaules vēsturē. Tālāk būs iespēja doties uz observatoriju, kur notiks aptumsuma novērojums. Ikviens varēs sekot aptumsuma gaitai gan caur teleskopu un Saules attēla projekcijā uz ekrāna, gan izmantojot ļoti tumšus filtrus (nederēs ne saulesbrilles, nedz disketes vai vienas kārtas rentgena attēli, utml.).

 

Jāatceras, ka uz Sauli nedrīkst ilgstoši skatīties ar neapbruņotu aci! Lai skatītos uz Sauli binoklī, tālskatī vai teleskopā, obligāti jāizmanto šim nolūkam paredzēts speciāls filtrs! Neievērojot piesardzību, jūs varat palikt akls uz visu dzīvi!

 

Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamā reize būs tikai 2142. gadā. Tiesa, gredzenveida Saules aptumsums būs novērojams mūsu zemē daudz agrāk - jau 2039. gadā. Savukārt nākamais daļējais Saules aptumsums Latvijā būs novērojams tikai 2021. gada 10. jūnijā, tā maksimālās fāzes lielums būs salīdzinoši neliels - 0,31.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: