Valdība šodien atbalstīja pirmā mājokļa programmas finansēšanai papildus novirzīt 635 295 eiro.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atzina, ka patlaban bankā "Citadele" ir liela ģimeņu ar bērniem interese par pirmā mājokļa kredīta programmu, tāpēc nepieciešams palielināt programmas finansējumu.

Iepriekš ekonomikas ministre informēja, ka nepilnas nedēļas laikā banka "Citadele" saņēmusi vairāk nekā 800 ģimeņu pieteikumus uz konsultācijām par kredīta saņemšanu mājokļa iegādei.

"Iedzīvotāju lielā interese apliecina, ka daudzām ģimenēm mājokļa iegāde ir finansiāli apgrūtināta un valsts pieņemtais lēmums par atbalsta programmas ieviešanu ir bijis pareizs un ilgi gaidīts. Lai palielinātu to ģimeņu skaitu, kas ar valsts atbalstu varēs vieglāk saņemt kredītu mājokļa iegādei, EM jau tuvākajā laikā aicinās valdību piešķirt papildu finansējumu 635 000 eiro apmērā programmas turpmākai īstenošanai," atzina ekonomikas ministre.

Papildu finansējumu plānots novirzīt no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām. Iepriekš ziņots, ka, lai ģimenēm ar bērniem atvieglotu iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai, Ministru kabinets 2014.gada 5.augustā apstiprināja EM izstrādāto valsts atbalsta programmu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni. Atbalsta programmas gaitā "Altum" izsniegs galvojumu uz laiku līdz desmit gadiem un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. "Altum" galvojumu izsniegs pēc tam, kad aizdevējs būs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts.

Atbalsta sniegšanai valsts patlaban ir paredzējusi 332 678 eiro. Šā gada 14.janvārī banka "Citadele" un "Altum" parakstīja līgumu par sadarbību valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei. Līdz ar līguma parakstīšanu "Citadele" kļuva par pirmo komercbanku Latvijā, kas izsniedz hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.

Programma, kurai ģimenes ar bērniem var pieteikties bankā "Citadele", paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē.

Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums būs 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs būs līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums būs 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: