Sākot no šī gada janvāra spēkā stājas vairākas izmaiņas likumos, normatīvajos aktos, kuras vērts atcerēties, jo tās ietekmēs mūsu ikdienas paradumus, ienākumus un tēriņus. Piedāvājama īsu izmaiņu apkopojumu.

Lielāka minimālā darba alga
No līdzšinējiem 320 uz 360 eiro palielināts minimālās mēneša darba algas apmērs.

 

Samazināta IIN nodokļa likme
No 24 uz 23 procentiem samazināta iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme.

Vairāk maksās par bērniem

Ģimenes valsts pabalsta apmērsbūs noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Par pirmo bērnu - 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu ģimenē pabalsts būs divas reizes lielāks - 22,76 eiro, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – 34,14 eiro jeb 3 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Atcelti ierobežojumi sociālajiem pabalstiem
Atcelti visi 2009.gadā noteiktie ierobežojumi slimības, bezdarbnieku, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem. Tas nozīmē, ka daļai cilvēku pieaugs pabalstu apmērs, jo tos pilnībā izmaksās atbilstoši cilvēku veiktajām sociālajām iemaksām.

Dāsnāki arī citi sociālie pabalsti

  • Valsts atbalstu celiakijas slimniekiem izmaksās arī par bērniem, kuriem saistībā ar to ir noteikta invaliditāte. Tāpat atbalstu izmaksās celiakijas slimniekiem, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs un nav vecāki par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem.

  • Pabalstu par asistenta izmantošanu cilvēkiem ar I grupas redzes invaliditāti turpmāk maksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Pabalsta apmērs būs līdzšinējā apmērā - 17,07 eiro nedēļā. Līdz šim minēto pabalstu maksāja Nodarbinātības valsts aģentūra.

  • Valsts sociālais pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm pieaugs no 85,37 līdz 100 eiro. Līdz 2015.gada 31.martam piešķirtos valsts sociālos pabalstus VSAA pārrēķinās un izmaksās līdz 2015.gada 30.aprīlim.

Mainīs invaliditātes noteikšanas kārtību

Ieviesīs pilnveidotu, starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu invaliditātes noteikšanas sistēmu. Tas nozīmē, ka cilvēkiem no 18 gadiem līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai, nosakot invaliditāti, ņems vērā ne tikai veselības traucējumus, bet arī to radītos aktivitāšu un funkcionēšanas ierobežojumus. Tādējādi noteiks gan invaliditātes grupu, gan arī darbspēju zaudējumu procentos.

Vairāk atbalstīs vardarbībā cietušos

Ieviesīs sociālās rehabilitācijas pakalpojumu (psihosociālais atbalsts) vardarbībā cietušiem pieaugušiem cilvēkiem un arī pašiem vardarbības veicējiem. Tas nepieciešams, lai sniegtu atbalstu gadījumos, kad ģimenē notiek vardarbība, kā arī situācijās, kad cilvēks atzīts par cietušo administratīvā pārkāpuma lietvedības vai kriminālprocesa ietvaros, ir pieņemts tiesas, vai tiesneša lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, vai policijas lēmums par nošķiršanu.

 

Būs arī pārtikas pakas
2015.gadā trūcīgie cilvēki bez maksas varēs saņemt trīs veidu pakas jeb komplektus - pārtikas preču komplekts, individuālo mācību piederumu komplekts un higiēnas un saimniecības preču komplekts. Palīdzības izdalīšanu vistrūcīgākajām personām nodrošinās biedrības, nodibinājumi, reliģiskas organizācijas un pašvaldības vai to iestādes, iepriekš piedaloties Sabiedrības integrācijas fonda organizētajā atlasē.

Pieejamāka veselības aprūpe

Pacientu iemaksas slimnīcas stacionāros tiek samazinātas no 13,52 eiro līdz 10 eiro dienā. Pacientu līdzmaksājums par slimnīcā veiktu operāciju turpmāk būs 31 eiro apmērā līdzšinējo 42,69 eiro vietā. Savukārt onkoloģisko slimību pacientiem, sākot no šī gada primāra onkologa vai hematologa konsultācija būs jānodrošina ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā no brīža, kad persona ir vērsusies ārstniecības iestādē.


Nodokļa atvieglojums par bērniem, kas strādā vasarā
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādājamām personām piemēros arī par bērniem līdz 19 gadu vecumam, kas mācās un vasaras brīvlaikā saņem ar nodokli apliekamu ienākumu.

Mikrouzņēmuma ienākuma nodoklis – lielāks
2015.gadā nodokļa likme mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem noteikta 11 procentu apmērā līdzšinējo 9 procentu vietā.

Piespiedu nomas gadījumā nebūs jāmaksā zemes nodoklis
Īpašniekiem, kuru māja atrodas uz citai personai piederoša zemes gabala, vairs nebūs jākompensē nekustamā īpašuma nodokļa maksājums par zemi.

 

Izmaiņas Darba likumā

Ar 2015.gadu noteikti jauni pienākumi, atbildība un tiesības gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem. Izmaiņas skar arī darba līgumos un darba sludinājumos iekļaujamo informāciju, asinsdonoriem piešķiramo atpūtas dienu skaitu, atvaļinājuma naudas izmaksu, darba un atpūtas laika regulējumu, kā arī to darbinieču aizsardzību, kuras baro bērnu ar krūti.

Iedzīvotāji var izvēlēties elektrības piegādātāju
Mājsaimniecības elektroenerģiju no 1.janvāra var pirkt brīvajā tirgū, izvēloties piegādātāju, savukārt mazturīgajiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm dota iespēja iegādāties elektrību par tā dēvēto starta tarifu. Mazturīgie par starta tarifu varēs saņemt 100 kWh, daudzbērnu ģimenes – 300 kWh.

Būvniecības kontrole stingrāka
Publisko ēku ekspluatācijas uzraudzību no jaunā gada nodrošinās Būvniecības valsts kontroles birojs.

Izmaiņas zvejniekiem
Zvejot pašpatēriņam publiskajos ūdeņos varēs tikai ar murdiem, nevis tīkliem.

Parādi kredītinformācijas birojā
No 1.janvāra iedzīvotāju kopējo parādsaistību apmēru atspoguļos kredītinformācijas birojs. Uzņēmumu dalība kredītbirojā un informācijas sniegšana tam būs brīvprātīga, kā arī ikviens iedzīvotājs varēs pārbaudīt savu datu pareizību un nepieciešamības gadījumā tos precizēt. Kredītbiroji datus par privātpersonu kredītspēju sniegs tikai ar personas piekrišanu.

 

Jauna kārtība likumu/referendumu ierosināšanai
Visus desmitās daļas vēlētāju parakstus, kas nepieciešami kāda likuma ierosināšanai, turpmāk būs jāsavāc šim nolūkam izveidotai iniciatīvas grupai. Parakstus varēs apliecināt ne tikai pie zvērināta notāra, bet arī dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Maksa par apliecināšanu nevarēs pārsniegt pusi no summas, kas likumā noteikta paraksta īstuma apliecināšanai bāriņtiesā.

Amatpersonām jāsniedz sīkākas ziņas
Valsts amatpersonai deklarācijā būs jānorāda informācija par patiesā labuma guvēju no citai personai piederošas vai pārvaldīšanā nodotas lietas, kapitāla daļām, akcijām un citiem finanšu instrumentiem.

Jauna valsts uzņēmumu pārvaldības kārtība
Stājas spēkā jauns regulējums, kas noteiks valsts un pašvaldību uzņēmumu dibināšanas, darbības, likvidācijas un kapitāla daļu pārvaldības kārtību.

Zemes pārvaldības likums prasīgāks
Jaunajā likumā noteikta valsts un vietējo pašvaldību zemes pārvaldība, tostarp paredzot pašvaldībām izstrādāt savā īpašumā un lietošanā esošas neapbūvētās zemes un degradētas teritorijas izmantošanas izvērtējuma kārtību.

Tikai ES prasībām atbilstoši gāzes baloni

2015. gada 31. martā stāsies spēkā aizliegums Latvijā tirgot un uzpildīt ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus. Kopš 2013.gada pakāpeniski no Latvijas tirgus tiek izņemti gāzes baloni, kuri neatbilst ES tehniskajām prasībām - t.i. baloni, kuriem nav veikta attiecīga atbilstības novērtēšanas procedūra un tie nav marķēti ar atbilstību apliecinošo marķējumu - Π (pī) zīmi.

Jauns dizains akcīzes marķējumiem

2015.gada sākumā pārdošanā tirdzniecības vietās nonāks ar jauna dizaina akcīzes nodokļa markām marķēti alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi. Akcīzes nodokli piemēros arī tabakas lapām.

Plaši grozījumi maksātnespējas likumā

  • Tie paredz maksātnespējas procesa administratorus pielīdzināt valsts amatpersonām. Izmaiņas paredz konkrētu divu mēnešu periodu, lai iesniegtu maksātnespējas procesa pieteikumu, kā arī papildinātas juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas sekas.

  • Tāpat ir ieviests fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīts, lai novērstu situācijas, kad, iesniedzot fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, personai nav līdzekļu izmaksu segšanai, kā arī samazināti saistību dzēšanas procedūras termiņi un samazināts slieksnis fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanai.

Uzņēmēji atbildēs ar savu peronīgo mantu

Uzņēmuma valdes locekļiem par kapitālsabiedrības nodokļu parādiem būs jāatbild ar savu personisko mantu. Valsts ieņēmumu dienestam (VID), izpildoties pieciem kritērijiem, ir tiesības sākt procesu par juridiskas personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no valdes locekļiem, kas šo amatu ieņēmuši laikā, kad nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies.

 

Mainās automātiskās rēķinu apmaksas kārtība

Sākot ar jauno gadu, klienta rēķinu apmaksa tiks nodrošināta, pamatojoties uz pakalpojumu sniedzēja izrakstīto e-rēķinu. Bankas jau informējušas klientus par gaidāmajām izmaiņām. FKTK aicina tos banku klientus, kuri līdz šim izmantoja automātisko rēķinu apmaksu, pievērst uzmanību turpmākai pakalpojumu saņemšanas kārtībai. Klientam būtu jāpārliecinās, vai uzņēmums, kura pakalpojumi līdz šim tika apmaksāti ar automātiskā maksājuma palīdzību, arī turpmāk piedāvās šādu iespēju e-rēķinu regulārās apmaksas formātā. Šādu informāciju var saņemt gan savā bankā, gan pie pakalpojuma sniedzēja.


Lielākas garantijas militāristiem

Karavīriem un zemessargiem no šā gada tiek palielinātas atsevišķas sociālās garantijas. Karavīriem un zemessargiem būs noteikta lielāka uzturdevas kompensācija, proti, 8,54 eiro vietā tiks maksāti 9,96 eiro. Atbilstoši dienesta pakāpei un izdienai noteiktās karavīru mēnešalgas tiek palielinātas par 20 eiro. Lai saglabātu dienestā profesionālākos karavīrus un motivētu viņus pārslēgt kārtējos profesionālā dienesta līgumus pēc 10., 15. un 20.izdienas gada, tiek ieviesti papildu posmi karavīru mēnešalgu izmaiņām.


Uzņēmuma reģistrs varēs atteikt

Pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta pieņemto lēmumu par nodokļu maksātāja adreses iekļaušanu riska adrešu sarakstā, UR varēs pieņemt lēmumu atlikt ieraksta izdarīšanu komercreģistrā, ja attiecīgā komersanta adrese ir iekļauta riska sarakstā. Tāpat UR valsts notārs varēs pieņemt lēmumu par kapitālsabiedrības ierakstīšanu komercreģistrā vai lēmumu par izmaiņām kapitālsabiedrības valdes sastāvā tikai tad, ja vismaz viens no kapitālsabiedrības valdes locekļiem ir Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices konfederācijas pilsonis.


Izvērtēs sodītos pedagogus

Stājusies spēkā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātā kārtība, kādā tiks izvērtēts, vai izglītojamo interesēm nekaitēs atļauja strādāt par pedagogu personai, kura bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu.


Lauku zemes birokrātiskās pārvērtības

Zemes, kuras lietošanas kategorija nav „mežs”, bet tā ir „cita zemes lietošanas kategorijas” zeme, ja tās platība ir 0,5 hektāru un vairāk, un ja uz tās ir izveidojusies mežaudze ar koku vidējo augstumu vismaz pieci metri un šīs izveidojušās mežaudzes šķērslaukums ir vienāds vai lielāks par mežaudzes minimālo šķērslaukumu, no 1. janvāra būs Meža likuma objekts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: