Pieprasot algu paaugstinājumu, pedagogi gatavi gan piketēt, gan streikot.

„Mums bija arodbiedrības valdes sēde, kurā tikāmies ar Izglītības un zinātnes ministri, šobrīd tiek runāts par 3 miljonu lielu papildu finansējumu pedagogu algu paaugstināšanai. 56 Republikas skolās notiek jaunās sistēmas aprobācija, kur tiek uzskaitīts, kas tiek sagaidīts no pedagogiem, kādi ir viņu pienākumi, bet, lai šo jauno modeli ieviestu, ir nepieciešams papildu finansējums. Šobrīd ir tā, ka uz vienu skolēnu tiek tērēts vairāk naudas, bet skolotājs saņem mazāk. Arī arodbiedrības pētījums liecina, ka skolotāji strādā vairāk, nekā saņem. Tomēr jāatceras – lai veiktu darbus kvalitatīvi, ir jāsaņem arī attiecīgs atalgojums, par ko arī arodbiedrība cīnās,” stāsta Ventspils pilsētas arodbiedrības organizācijas priekšsēdētājs Sergejs Paipals-Šulcs.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāj Mikiško atklāj, ka pedagogi ir gatavi protesta akcijām.  "Acīmredzot veiksim intensīvu spiedienu uz valdību, jo situācija, kad tiek ignorētas lielas profesionālas grupas intereses, ir nepieļaujama," sacīja Mikiško.

Gadījumā, ja valdība līdz 10. decembrim nespēs rast papildu finansējumu pedagogu algu paaugstināšanai, nākamā gada budžeta nodošana Saeimai tiks pavadīta ar pedagogu protesta akciju.

Nākamais solis būs pedagogu brīdinājuma streiks, kas paredz īslaicīgu streikošanu, lai parādītu valdībai strikto pozīciju skolotāju atalgojuma jautājumā. Savukārt gadījumā, ja uz valdību neiedarbosies arī brīdinājuma streiks, tiks rīkots vispārējais streiks.

Par konkrētiem datumiem visām protesta formām LIZDA valde šodien vēl lems.

Tāpat Mikiško uzsvērusi, ka LIZDA vēl pirms mēneša izsūtījusi vēstuli partijām "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, "Saskaņa", kā arī Valsts prezidentam.

Mikiško ir satraukta par to, ka uz LIZDA aicinājumu nav atsaukusies ne "Vienotība", ne arī ZZS, kuras līdzās citām partijām pirms vēlēšanām ar LIZDA parakstīja sadarbības memorandu.

"Tādā veidā ir pārkāpta ne tikai dokumentu aprites kārtība, bet arī noslēgtais sadarbības memorands, kurā partijas piekrita sadarboties pedagogu darba samaksas kāpināšanā," sacīja Mikiško.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile paudusi, ka, visticamāk, algu palielinājums no 1. janvāra 10% apmērā skolotājiem nebūs iespējams.

Savukārt LIZDA vadība sākusi konsultācijas ar reģionālajām arodorganizācijām par iespējamu izglītības darbinieku streiku un tā norises laiku, iepriekš informēja arodbiedrībā. Šāds lēmums pieņemts, jo, pretēji politisko partiju priekšvēlēšanu solījumiem, valdība nolēmusi jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no IZM prasītajiem 36 miljoniem atvēlēt vien trīs miljonus eiro.

Koalīcijas partneri samērā izvairīgi komentē jautājumu par iespēju rast līdzekļus, kas nepieciešami skolotāju algu palielināšanai, norādot uz "Vienotības" atbildību šajā jautājumā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka viņai vēl nepieciešams iepazīties ar šodienas skolotāju paziņojumu. Premjerministre gan atkārtoti pauda, ka pašlaik neredz, no kurienes varētu rast naudu pedagogu algu palielinājumam.

Tikmēr koalīcijas partneri norāda uz "Vienotības" atbildību šajā jautājumā. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis skaidroja, ka ZZS atbild par zemkopību, labklājību, veselības jomu, un par šīm nozarēm ZZS ministri esot cīnījušies.

ZZS arī priecātos, ja līdzekļi izglītības jomai tiktu rasti, akcentēja Brigmanis, piebilstot, ka "Vienotības" virzītā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile šodien koalīcijas sēdē "sēdēja klusi un neteica neviena vārda".

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāts Imants Parādnieks pauda, ka pedagogu jautājums "nosacīti nav tieša kompetence" nacionālajai apvienībai. Parādnieks gan piebilda, ka koalīcijai piedāvāja iespējamos risinājumus, lai kopumā palielinātu valsts budžeta ienākumus. Pagaidām neviens no šiem priekšlikumiem vēl nav akceptēts, bet, iespējams, to varētu risināt Saeimā, sacīja deputāts.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: