Tikai 5,1% vecāku brīvajā laikā izvēlas ar bērniem doties dabā, liecina biedrības "Esi brīvs!" un pētījumu aģentūras TNS veiktā aptauja.

Kā informēja biedrības "Esi brīvs!" komunikācijas konsultante Līga Greiškane, aptaujā atklāts, ka vairums jeb 61% vecāku, pavadot laiku ar bērniem, izvēlas kopīgu televizora skatīšanos.

Savukārt vēl vairāk cilvēku (72%) par kopā pavadīšanas laiku sauc kopīgu maltītes ieturēšanu. Turklāt tikai 2,7% respondentu atklāj, ka velta laiku tam, lai ar atvasēm pārrunātu aktualitātes un uzklausītu viņu problēmas.

Pētījuma dati arī parāda, ka tikai 1,5% apmeklē muzejus vai koncertus, bet 1,7% respondentu atklāj, ka kopā ar savām atvasēm veic mājas un dārza darbus.

Biedrība noskaidrojusi, ka aptuveni desmitā daļa vecāku atklāj, ka visbiežākā kopīgā aktivitāte ar bērniem brīvdienās un darbdienu vakaros ir datorspēļu spēlēšana, turklāt tēvi šādu laika pavadīšanas veidu ar savām atvasēm minējuši trīs reizes biežāk nekā mammas.

Tam, ka bērni un vecāki laiku pavada, kopīgi spēlējot datorspēles, ir gan savi plusi, gan mīnusi, uzskata biedrības "Esi brīvs!" vadītāja psihoterapeite Dace Caica.

Caica priecājas, ka viņiem ir vismaz kaut kāda kopīga vakara aktivitāte, taču bēdīgi, ja ilgstoši tā ir vienīgā.

Kopīgi spēlējot, pieaugušais var sekot līdzi tam, cik ilgu laiku un kādas datorspēles bērns spēlē. Trūkums šādai laika pavadīšanai ir tāds, ka nereti tiek nospēlēts viss laiks, ko ģimene varēja izmantot citādi. Datorspēles zināmā mērā var palīdzēt bērnam mazināt dienā uzkrāto spriedzi, taču nerisina problēmjautājumus un neveicina patiesu uzticēšanos vecāku un viņu atvašu starpā, uzsver Caica.

Biedrības "Esi brīvs!" aptauju ar mērķi noskaidrot vecāku zināšanas par modernajām atkarībām veica pētījumu kompānija TNS, elektroniski aptaujājot 700 vecākus, kuriem ir bērni vecumā no 7 līdz 19 gadiem, no visas Latvijas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: