Aizgājis pensijā, Ziedonis Rimicāns sāka gatavot rotas no aļņa ragiem un dzintara.

 Greznumlietas bijušais Ventamonjaka atslēdznieks sācis darināt, atceroties jaunības dienu aicinājumu. Apguvis lietišķajos metāla apstrādi, Ziedonis gribējis studēt Mākslas akadēmijā, bet šī doma bija jāatmet trūkuma dēļ.

Palaikam Ziedonis izveidojis kādu metālkalumu, pirms dažiem gadiem pievēršoties jaunam vaļaspriekam – rotu izgatavošanai no aļņa ragiem un dzintara. Ragus viņš pērk, reizēm kāds uzdāvina, bet dzintaru Ziedonis savācis pats.

Viņa kolekcijā ir daudz savdabīgus eksemplāru – gan lieluma, gan krāsas ziņā. Neparastākos meistars neaiztiek, bet citus kombinē ar ragiem, darinot smalkas rotaslietas – visbiežāk kulonus, retāk gredzenus.

Apskati fotogrāfijas!

Savus izstrādājumus Ziedonis nepārdod: «Nē, tie ir mani bērni, kā es tos pārdošu?! Reizēm, ja rota nav izdevusies tā, kā es gribu, tad uzdāvinu, bet principā viss uztaisītais paliek pie manis.»

Tomēr nevar teikt, ka meistars tur sveci zem pūra, jo Pārventas bibliotēkā vairākkārt rīkotas viņa darbu izstādes. Rotas Ziedonis darina savā dzīvoklī, tāpēc telpās bieži vējo līmes smaka un lidinās smalkie putekļi. «Strādāju gandrīz katru dienu, tomēr gadās arī pārtraukumi, pat nedēļu ilgi. Svarīgākais ir uzķert ideju, izdomāt, ko gribu pateikt, tad jau tā lieta aiziet.»

Savus izstrādājumus meistars glabā vairākās kastēs, katrai rotai atvēlot vienu ligzdiņu. Te ir gan stilizētas un abstraktas greznumlietas, kuru motīvi atgādina seno Ēģipti, gan konkrētas tēmas atspoguļojoši kuloni, piemēram, velosipēds, stabules, Brīvības piemineklis, zodiaka zīmes, Ventspils ģerbonis.

Ir vairāki veltījumi – šķēpmetējiem, svaru stieņu cēlājiem, strūklakai Kāpu priede, arī piesārņotajai dabai un galbeigās alnim, no kura ragiem top interesantās rotas. «Vispirms izpētu raga formu, secinu, kas no tā iznāks, un tad zāģēju; tiesa, zāģis ātri paliek truls. Detaļu sastiprināšanai parasti izmantoju tērauda drātiņu, lietoju arī stipru līmi un smilšpapīru, vīles, terpentīnu un zobu krītu. Kad strādāju, vienmēr klausos mūziku – tad laiks ātrāk iet uz priekšu.»

Izgatavojot rotas, Ziedonis Rimicāns dzintaru apvieno ar aļņa ragiem. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: