Šodien, 28. augustā, ventspilnieki piedalījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pasākumā "Novadu diena", kas notika Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā Rīgā.

Apskati foto!

 

„Novadu diena” ir visu Latviju aptverošs pasākums dienas garumā. Kurzemi plašajā LNB Mūzikas un mākslas centrā no plkst. 12.00 līdz 15.00 pārstāv Ventspils, pēc tam – Liepāja un Kuldīga ar tuvākajiem novadiem.

 

Ventspilnieki pasākumā piedalījās, lai plašai sabiedrībai stāstītu par bagāto kultūras mantojumu un tā saglabāšanu, nozīmīgiem kultūras un izglītības objektiem, parādītu pilsētas un novada nozīmi un devumu Latvijai, popularizētu un sekmētu tūrisma un izglītības attīstību.

 

Ventspils informācijas, izglītības un kultūras iestādes interesentiem piedāvāja plašu izzinošu un izklaidējošu programmu: Ventspils tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar SIA „Aspired”, izmantojot digitālas spēles, palīdzēja labāk iepazīt Ventspili un pelnīt Ventspils naudu – ventus.

 

Apskatot kuršu vēlā dzelzs laikmeta-viduslaiku sākumposma rotu “zīmolu” – no bronzas darinātas lentveida aproces no Ventspils muzeja arheoloģiskās kolekcijas, Novadu dienu apmeklētāji varēja kopā ar rotkali Gunti Jakubovski paši izveidot savu lentveida aproci. Savukārt, amatnieka Pētera Bražes vadībā apmeklētāji varēja atliet Ventspilī un novadā atrastās senlietas – piekariņus, pogas, saktiņas.

Muzejpedagoģe Līga Reitere stāstīja par skolas, kura atradās tagadējā Ventspils Amatu mājā, 250 gadu ilgo vēsturi. Uz milzīga vēsturiskās tvaika lokomotīves – Mazbānīša attēla fona stacijas priekšnieks un mašīnists palīdzēja izprast visšaurākā 600 mm dzelzceļa vēsturi un atdzimšanu Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja aktīvajā ekspozīcijā. Ventspils muzejs demonstrēja arī senos mūzikas instrumentus – leijerkasti, polifonu un mūzikas kasti, kurus spēlēja un par tiem zinoši stāstīja Ugāles ērģeldarbnīcas vadītājs, mācītājs Jānis Kalniņš.

 

Izglītības jomu pārstāvēja Ventspils Augstskola, Jaunrades nams, Ventspils Tehnikums un Ventspils mūzikas vidusskola, kura rūpējās arī par mūsdienīgas mūzikas akordiem un ventspilnieku skanīgu dalību sadziedāšanas laikā.

 

Ventspils bibliotēka par savu pienesumu kultūrvidē stāstīja, izmantojot radošās darbnīcas un Ventspilī izdoto grāmatu izstādi. Arī Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja Nacionālās bibliotēkas lasītavas plauktos ievietoja daļu no daudzajām grāmatām, kuru tapšanai iedvesma gūta Ventspilī. Par Rakstnieku mājas tapšanu stāstīja Nora Ikstena, par interesanto ikdienas dzīvi tajā – mājas saimniece Andra Konste, bet literāru baudījumu nodrošināja Eduarda Aivara, Semjona Haņina un Ulda Bērziņa lasījumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: