Jāuzmanās nav tikai no tā, lai maciņā netīšām nenonāk kāda viltota eiro monēta, bet arī mūsu kaimiņvalsts Lietuvas monēta – 2 liti, kas ir ļoti līdzīgi mūsu viena un divu eiro monētām. Tāpat ir arī ar sīknaudu.

“Vakar, iepērkoties kioskā, saņēmu naudas atlikumu, kuru, protams, ātrumā ieliku makā. Tikai šodien sapratu, ka neuzmanības dēļ man ir atdoti nevis divi eiro, bet gan divi liti,” stāsta cilvēks, kurš saskāries ar šādu situāciju. Un šis nav vienīgais tāds gadījums.

 

Vairāki cilvēki stāsta, ka, strādājot veikalā kasē, ir jāskatās līdzi, kādu naudu iedod pircējs. Pa reizei gadās arī tā, ka kasē nonāk mūsu bijusī valūta – santīms, kas no centiem īpaši neatšķiras. Iveta, kas strādā ar tūristiem un iekasē no viņiem ieejas biļešu naudu saka, ka lielās monētas vienmēr pārbaudot, bet ar sīknaudu gan ir sarežģītāk, jo uzskata, ka ļoti viegli ātrumā ir nepamanīt – saņemts ir eiro cents, Lietuvas cents vai santīms. Bet, par laimi, šādi gadījumi viņai neesot bijuši, bet “gadīties jau var visādi,” saka Iveta.

 

“Lietuviešu centi diezgan bieži nonāk kasē, tāpat ir arī ar mūsu santīmiem. Arī lietuviešu desmit centu monētas ir grūti atšķirt no mūsu desmit centiem, vienīgā atšķirība, manuprāt, ir tā, ka lietuviešu monētas ir vieglākas,” stāsta Sarmīte, kas strādā aptiekā. Ja ir gadījusies šāda kļūme, tad aptiekārēm pašām no savas naudas kasē jāatliek atpakaļ eiro centi.

 

Lietuvas litiem aversā attēlots bruņinieks, kas jāj uz zirga, rokā turot zobenu un vairogu. Lita monētām ir 9 nomināli - 1 cents, 2 centi, 5 centi, 10 centi, 20 centi, 50 centi, 1 lits, 2 liti un 5 liti. Savukārt eiro monētām ir 8 nomināli – 1 cents, 2 centi, 5 centi, 10 centi, 20 centi, 50 centi, 1 eiro un 2 eiro. 1 un 2 eiro monētām aversā ir dažādi attēli, tos var apskatīt ŠEIT un ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: