Šā gada pirmajā pusgadā no apgrozības izņemts 331 000 viltotu eiro banknošu, kas ir ļoti niecīga daļa no kopējā apgrozībā esošo īsto banknošu skaita, informē Eiropas Centrālā banka (ECB).

Visvairāk vilto 20 eiro un 50 eiro banknotes, kas veido 81% viltojumu.

ECB informē, ka šogad pirmajā pusgadā no apgrozības izņemts par 6,2% mazāk viltotu eiro banknošu nekā 2013.gada otrajā pusgadā. Pērn otrajā pusgadā izņemti 353 000 viltotu eiro banknošu, bet gada pirmajos sešos mēnešos - 317 000. Salīdzinājumā ar 2012.gadu pērn viltoto eiro banknošu skaits audzis - 2012.gada pirmajā pusē izņemts 251 000 viltotu eiro banknošu, bet gada otrajā pusē - 280 000 eiro banknošu.

Eirozonas valstīs tika atklāti 98% viltojumu, 1,9% - ārpus eirozonas esošajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, bet 0,1% - citos pasaules reģionos.

ECB informē, ka kopumā viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar šajā periodā apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu - ir vairāk nekā 16 miljardi banknošu.

Neraugoties uz nelielo viltojumu skaitu, ECB un 18 eirozonas valstu centrālās bankas iesaka iedzīvotājiem pievērst uzmanību saņemtajām banknotēm. Īstas banknotes ir viegli atpazīstamas, izmantojot ECB interneta vietnes sadaļā par eiro un Eirosistēmas centrālo banku interneta vietnēs aprakstīto vienkāršo pārbaudi, banknotes aptaustot, apskatot un pagrozot. Saņemot aizdomīgu banknoti, tā jāsalīdzina ar tādu, par kuru zināms, ka tā ir īsta. Ja aizdomas apstiprinās, jāsazinās ar policiju vai - atkarībā no valstī pieņemtās prakses - attiecīgās valsts centrālo banku.

ECB arī norāda, ka Eirosistēma izmanto banknošu izgatavošanas tehnoloģiju attīstību - Eiropas sērija, kas pašlaik tiek ieviesta, palīdzēs saglabāt sabiedrības uzticēšanos banknotēm un nodrošinās uzlabotu aizsardzību pret viltojumiem, jo banknotes kļūs vēl drošākas un izturīgākas. Jaunā desmit eiro banknote tiks laista apgrozībā septembrī.

Latvijas Banka savukārt norāda, ka nav nekādu iemeslu bažām, ka līdz ar eiro ieviešanu Latvijā pieaugtu viltotās naudas apgrozība. Tieši otrādi, viltojumu skaits ir būtiski samazinājies. Latvijas policijas dati liecina, ka šī gada pirmajā pusgadā Latvijā atklāts vien aptuveni trīs simtos mērāms viltoto eiro naudas zīmju - banknošu un monētu - skaits. Kā jau prognozēts, īpaši mazinājusies monētu viltošana, ko 2013.gadā raksturoja aptuveni 40 000 atklātu viltojumu. Arī kopējie eirozonas dati apliecina, ka iespēja sastapties ar viltotu eiro naudas zīmi ir neliela - tikai viena no 30 000 banknotēm var izrādīties viltota.

Gan eiro banknotes, gan monētas ir labi aizsargātas pret viltošanu. Arī Latvijas sabiedrība ir labi informēta par naudas zīmju drošību un liela sabiedrības daļa pārzina svarīgākās pretviltošanas pazīmes. Turklāt eiro banknošu drošība tiek pastiprināta, un šoruden nāks klajā otrā jaunās sērijas banknote - 10 eiro. Eirosistēma, tai skaitā Latvijas Banka, jau sākusi informēt sabiedrību - vispirms kasierus, tad plašu sabiedrību - par jauno banknošu dizainu un drošību, atgādinot, ka nauda ir jāpazīst - tikai tā var sevi pasargāt no viltojumiem.

Latvijas Bankas apkopotie dati rāda, ka pagājušajā gadā Latvijā tika atklātas 41 155 viltotas latu naudaszīmes, visvairāk viltotas viena lata monētas - 37 241 un divu latu monētas - 2146. Pērn tika atklātas arī 87 viltotas 20 latu naudaszīmes un 52 viltotas desmit latu naudaszīmes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: