Ātrā palīdzība, pašvaldības policija un zemē gulošs cilvēks – šāds skats bija redzams 16. jūnija rītā netālu no strūklakām Saules laiviņas. Garāmgājējiem satraukums par to, kas noticis. Izrādās, ka tur bezpalīdzīgā stāvoklī atradās kāda smagi iereibusi persona.

“Pagājušajā nedēļā tika fiksētas ļoti daudz personu alkohola reibumā. 70% tie ir vieni un tie paši cilvēki – bezpajumtnieki, cilvēki bez pastāvīgajiem ienākumiem,” stāsta Ventspils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs.

 

Šādos gadījumos, kad cilvēks ir smagā alkohola reibumā, viņu pārbauda medicīnas darbinieki, kuri tiek izsaukti uz notikuma vietu, lai izvērtētu personas stāvokli. Mediķi dod slēdzienu, vai nepieciešams iereibušo vest uz atskurbtuvi vai mājām. Tālākais darbs ir pašvaldības policijas rokās – ir gadījumi, kad persona spēj nosaukt savu dzīvesvietas adresi un policijas darbinieki nogādā viņu mājās. Tomēr, ja iereibušais uzvedas neadekvāti un apdraud citus, viņš tiek nogādāts atskurbtuvē, kurā uzturas ne ilgāk par 12 stundām.

 

Ventspilī nav izveidotas speciāla atskurbtuve, bet iereibušie tiek nogādāti Pašvaldības policijas ēkā Ģertrūdes ielā, kur ir divas īslaicīgās aizturēšanas telpas. Šīs telpas tiek izmantotas arī kā atskurbtuve. Kā atzīst Jānis Arājs, tas ir visekonomiskākais variants, bet ne labākais, jo valstij vajadzētu parūpēties par speciālām medicīniskajām atskurbtuvēm. Tomēr valsts šo jautājumu ir atstājusi uz pašvaldības pleciem.

 

Jāpiebilst, ka jau vairākus gadus valstī tiek spriests, kuras instances pārvaldībā vajadzētu atrasties atskurbtuvēm. Valsts no sevis ir noņēmusi atbildību par atskurbtuvju izveidošanu un uzturēšanu. Prakse liecina, ka pašlaik šis jautājums ir pašu pašvaldību ziņā. 2. jūnijā Balvos atklāta atskurbtuve, vienu dienu tajā uzturoties, klientam jāšķiras no 18,60 eiro, bet par dušas izmantošanu vēl papildus jāmaksā 1,40 eiro. Tā kā mūsu pilsētā nav speciālas atskurbtuves, šeit tā klientiem neizmaksā ne centa. Tomēr policijai tas ir papildus darbs – kontrolēt notiekošo atskurbtuvē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: