Trešdien, 28. maijā, plkst. 12 tiks atklāta Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas paplašinātā un rekonstruētā hemodialīzes nodaļa.

Pasākumā klātesošos uzrunās Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Latvijas nefrologu asociācijas prezidents, profesors Aivars Pētersons, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne un hemodialīzes nodaļas vadītāja Linda Mičule.

 

Pieprasījums pēc nieru aizstājterapijas arvien pieaug, un pateicoties nefroloģes jeb nieru slimību speciālistes Lindas Mičules darbam Ventspilī un slimnīcas filiālē Talsos, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šobrīd ir trešā lielākā hemodialīzes nodaļa valstī. Iepriekšējās telpas hemodialīzes nodaļas vajadzībām kļuva par šauru, tādēļ nodaļa tagad iekārtosies citās – plašākās un svaigi rekonstruētās telpās.

 

Hemodialīze ir nieru aizstājterapijas metode. To veic gadījumos, kad slimās nieres vairs nav spējīgas pašas veikt organisma attīrīšanas funkciju. Hemodialīzes seansa laikā no organisma tiek izvadīti kaitīgie vielmaiņas produkti un liekais šķidrums, izmantojot dialīzes aparātu, ko sauc par mākslīgo nieri. Pacientu skaits, kuriem nepieciešama nieru aizstājterapija, ar katru gadu Latvijā pieaug.

 

Šogad aprit 20 gadi kopš Ventspilī veikta pirmā dialīze. Šobrīd Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ārstējas 34 pacienti, jaunākais ir nepilnus divus gadus vecs bērns. Galvenokārt pacienti ir no Ventspils un tās apkaimes, kā arī no Rīgas. Astoņi pacienti dializējas mājās. Hemodialīze tiek apmaksāta 100% no valsts budžeta. Papildus slimnīcas hemodialīzes nodaļa sniedz neatliekamo palīdzību akūtu nieru mazspēju gadījumos.

 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas statistika:

  • 1995. gadā veikta 531 procedūra

  • 2008. gadā 2437 procedūras

  • 2013. gadā 3664 procedūras

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: