Šodien Ventspils Augstskolā no pulksten 10 līdz 14 pēcpusdienā norisinājās tradicionālā Donoru diena, kuru Valsts asinsdonoru centrs sadarbībā ar Ventspils Augstskolu ik pavasari un rudeni rīko jau 12 gadus.

Šodien līdz pusdienas laikam asinis bija nodevuši 35 donori. Valsts asinsdonoru centra medmāsa Stefānija Pinkovska stāsta, ka asinsdonoru kļuvis mazāk un šāda tendence novērota visā Latvijā. Viņa atminas, ka savulaik arī Ventspils Augstskolā studenti rindām stāvējuši, lai nodotu asinis, bet tagad vairs nav novērota tik liela atsaucība. “Varbūt studenti baidās,” viņa spriež. Medmāsa ar humoru piebilda, ka savulaik gandrīz visi studenti zaudējuši samaņu pēc asins nodošanas vai šīs procedūras laikā. Izrādās, ka vēl pirms dažiem gadiem ik reizi Ventspilī Donoru dienās piedalījušies vairāk kā 100 cilvēku.

 

Kā pastāstīja Donoru dienu organizatore no Ventspils Augstskolas puses – Ance Tīmane, kura arī pati pasākumā piedalījās kā donors, iepriekš novembrī notikušajās Donoru dienās kopumā asinis nodeva 77 donori. Ance uzsver, “studenti grib kādam palīdzēt un, ja viņi to var, tad viņi mēģina to izdarīt”. Bez tam šī cēla mērķa īstenošanai studenti var izmantot priekšrocību, ka nav no nekur papildus jādodas un to var izdarīt sev tīkamā laikā pirms vai pēc lekcijām.

 

Ventspils Augstskolas studente Renāte Kazaka, kura asinis nodeva pirmo reizi, nolēmusi piedalīties Donoru dienā, jo grib palīdzēt cilvēkiem. Viņa saka: “Sajūta ir ļoti laba, pacilājoša.” Cits students Mikus Matisons, piedaloties Donoru dienā, saskata daudz priekšrocību – iegūta viena brīvdiena un paciņa ar našķiem. Viņš apgalvo, ka pēc asins nodošanas vakarā labāk arī nāk miegs.

 

Studente Elīna Strādniece Donoru dienās piedalās jau otro reizi uzskata to par iespēju palīdzēt cilvēkiem, kuriem nepieciešamas asinis, lai dzīvotu. Turklāt meitenei ir reta asinsgrupa. Elīna apgalvo, ka, nododot asinis, attīra arī organismu. Pēc labā darba paveikšanas viņa saka: “Sajūta pēc asins nodošanas perfekta, jūtos kā no jauna piedzimusi.”

 

Pasākuma organizatori pēc notikušā pasākuma lēš, ka kopumā šodien no potenciālajiem 62 donoriem asinis nodeva 50 cilvēku, no kuriem 12 par donoriem kļuva pirmo reizi.

 

Foto no pasākuma var apskatīt ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: