Īstenojot Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta ceturto jeb pēdējo kārtu, ar iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem gada beigās būs nodrošināti jau 98,3% pilsētas iedzīvotāju.

Apskati līguma parakstīšanas foto!

 

Pašlaik ar iespēju pieslēgties centralizētajai ūdensapgādei ir nodrošināti 97,6% pilsētas iedzīvotāju, turklāt atšķirībā no daudzām citām pilsētām Ventspilī ūdensvads un kanalizācijas tīkli ir ievilkti ne tikai centrālajā pilsētas daļā un blīvāk apdzīvotajos mikrorajonos, bet aptver teju visu pilsētu. Kā akcentēja PSIA "Ūdeka" valdes priekšsēdētājs Edgars Daugelis, tas ir labākais rādītājs starp lielajām pilsētām. Faktiskais pieslēgumu skaits ir virs 70% - tas saistīts arī ar iedzīvotāju maksātspēju, jo ne visi var atļauties segt pieslēgšanas izmaksas.

Šogad, noslēdzot ūdenssaimniecības projektu, plānots izbūvēt ūdensvada un kanalizācijas tīklus kopumā 12 ielu posmos, tostarp deviņos ielu posmos blīvāk apdzīvotajā Krievlauku daļā pilsētas nomalē un trīs ielu posmos pilsētas dienvidrietumu rajonā Piejūras kempinga tuvumā. Kopumā paredzēts izbūvēt aptuveni 3,3 kilometrus maģistrālā ūdensvada un tikpat daudz kanalizācijas tīklu. Vēl paredzēts izbūvēt divas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas - pa vienai Krievlaukos un dienvidrietumu rajonā.

Darbus plānots sākt aprīlī un pabeigt līdz šī gada oktobra beigām.

Kā atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs, paredzēto darbu apjoms nav liels - salīdzinājumā ar vairāk kā 74 miljoniem eiro, kas investēti pilsētas ūdenssaimniecības attīstībā kopš 2000.gada iepriekšējās trīs kārtās, projekta ceturtās kārtas izmaksas ir tikai 2,3 miljoni eiro, no kuriem 79% sedz Eiropas Savienības Kohēzijas fonds, bet pārējais ir pašvaldības SIA "Ūdeka" finansējums. Pabeidzot šo projektu, gandrīz visā pilsētā būs pieejami centralizēti ūdensapgādes pakalpojumi - tikai atstatu no pārējās pilsētas esošā Staldzene un atsevišķas ielas citur pilsētā varētu būt tās pilsētas daļas, kur varētu plānot ūdenssaimniecības attīstību nākotnē.

Kopš 2000.gada Ventspilī rekonstruēti vai no jauna izbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli 221 kilometra garumā vairāk nekā 200 ielu posmos, izveidoti 1646 jauni ūdensvada un 1887 kanalizācijas pieslēgumi. Vienlaikus ar ūdenssaimniecības attīstības projektu tiek realizēts arī ielu infrastruktūras sakārtošanas projekts.

Ūdenssaimniecības projekta pirmajā kārtā rekonstruēta ūdens iegūšanas vieta "Ogsils". Tajā izbūvēti 11 lieljaudas artēziskie urbumi. 2004.gadā ekspluatācijā nodotajā dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā ūdens tiek attīrīts no dzelzs, amonija un mangāna, līdz ar to ventspilniekiem tiek piegādāts tīrs, kvalitatīvs, Latvijas likumdošanas prasībām un Eiropas Savienīvas direktīvām atbilstošs dzeramais ūdens. Projekta pirmajā kārtā tika arī rekonsruētas lielākās kanalizācijas sūkņu stacijas un izbūvētas jaunas notekūdeņu attīrīšanas ietaises, kas nodrošina videi draudzīgu notekūdeņu attīrīšanu un novadīšanu jūrā.

 LETA

Ventas Balss videosižets par ūdenssaimniecības projekta noslēdzošās kārtas dokumentācijas parakstīšanu:

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: