Ventspils Augstskola (VeA) kopā ar Kauņas Tehnoloģiju Universitāti (KTU), Latvijas Interneta asociāciju (LIA) un Ventspils pašvaldības SIA „ŪDEKA” realizē Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu „Inteliģentā mērīšana”.

Viens no projekta galvenajiem uzdevumiem ir izveidot testa vidi uz izvēlēta ūdens apgādes tīkla segmenta Ventspils pilsētas teritorijā, kurā komunāliem dienestiem un uzņēmumiem turpmāk būtu iespējams izmēģināt jaunus ūdens apgādes tīkla uzraudzības, analīzes aparatūru un programmatūras risinājumus.

 

Projektā iesaistītais Lietuvas partneris – KTU savukārt izstrādā metodes un mēraparatūru, kura turpmāk tiks izmantota siltumapgādes zudumu uzraudzībai Kauņā, kā arī citu pilsētu siltumapgādes sistēmās. Projekta sadarbības partneru pārrobežu sadarbībai Ventspilī tiks nodrošināti īpaši piemērota programmatūras un servisu risinājumu infrastruktūra.

 

Par eksperimentālā ūdens apgādes tīkla apgabalu tika izvēlēts Selgas rajons, kas atrodas Ventspils pilsētas teritorijā.

 

Projekta sākotnējā stadijā izstrādātas un eksperimentāli izmēģinātas aku antenas un to korpusu stiprinājumi. Veicot šo darbu, tika ņemti vērā klimatiskie apstākļi, aku vāku atrašanās vieta ielas braucamajā daļā, kā arī mitruma un agresīvas vides ietekme. Tāpēc šādām antenām un aparatūrai jābūt ļoti izturīgām, kā arī jāspēj funkcionēt bez apkalpojošā personāla iejaukšanās vairākus gadus.

 

Izveidotajā izmēģinājuma tīkla apkārtnē VeA speciālisti kopā ar LIA ekspertiem izmēģināja bezvadu 868MHz raidītāju prototipu. Saņemtie signāli tika analizēti ar speciālu spektra analizatoru, šādā veidā novērtējot 868MHz raidītāja prototipa veiktspēju. Iegūtie rezultāti tika izmantoti, lai novērstu tehniskas nepilnības un uzlabotu aparatūras veiktspēju.

 

Eksperimentālā ūdensvada posma veidošanas pirmajā etapā tika uzstādīti ūdensmērītāji 14 ēkās Kuldīgas, Dampeļu un Pērkonu ielās. Kopā ar ūdensmērītājiem tika uzstādīti arī sensori-raidītāji, kas periodiski nolasa mērījumus un nosūta uz koncentratoru, kas ir izvietots uz pansionāta un bērnu nama "Selga" jumta. Tas pieņem mērījumus no sensoriem kā radio signālus, tos pārveido un pārraida uz pašvaldības sakaru tīkla infrastruktūru, pielietojot Ethernet standartus.

 

Unikālā koncentratora izstrāde un testēšana projekta sākotnējā stadijā ir pabeigta. Dati no sensoriem tiek saņemti un reģistrēti koncentratora datu bāzē. Turpinot darbus tiek montēti spiediena devēji, sagatavots un uzlabots raidīšanas aprīkojums, risinot praktiskā pielietojuma problēmas.

 

Papildus pirmajam tiek gatavots otrs Ethernet koncentratora komplekts, ieskaitot raidīšanas aprīkojumu, proti, barošanu, papildus atmiņu un antenu Nano Bridge M 5m. Tiek izstrādāts un izgatavots speciālais Wi-Fi koncentrators, kas ir nepieciešams, lai signālu no otra ūdensvada tīkla koncentratora pārraidītu, izmantojot Wi-Fi traktu, līdz tuvākajam pašvaldības sakaru tīkla mezglam.

 

Paralēli jaunajām izstrādēm notika jauna risinājuma apgūšana: no izveidotā izmēģinājuma ūdensvada tīkla tika iegūti pamatdati, kuri tika ievadīti jaunajā sistēmā. Risinājums nodrošina interaktīvu tīkla elementu vizualizāciju, attēlojot visus ūdensvada, cauruļu koordinātes, cauruļvadu garumu, mēraparatūras atrašanās vietas, sūkņus, sensorus - raidītājus, u.t.t. ģeogrāfiski korekti piesaistītai kartei.

 

Šī datu bāze būs izmantojama ne tikai aparatūras uzskaitei un ģeogrāfiskai piesaistei (GPS koordinātes), bet arī potenciālo ūdens noplūžu identifikācijai. Paralēli tika veiktas sākotnējās iestrādes programmatūras risinājumam, kuru nepieciešams praktiski aprobēt, kas būs iespējams pēc izvēlētām eksperimentālā tīkla pilnu sensoru aprīkošanas.

 

Projektā plānotas ūdensvada akās uzstādīt 8 spiedienu mērītajus un datu pārraides aparatūru. VeA un PSIA "ŪDEKA" speciālistu vadībā jau aprīkotas 4 akas un tuvākajā laikā plāno pabeigt atlikušo spiediena mērītāju montāžu. Sakarā ar ziemas periodu ir ierobežoti apstākļi darbu veikšanai, jo akās jāveido urbumi ūdensvados (spiediena devēju montāža ir manuāla, bez elektroierīcēm).

 

Vienlaicīgi ar aku sagatavošanas darbiem veikti dažādi eksperimenti ar antenu apvalku izgatavošanu. Tā, ka antenai jābūt uzstādītai uz ūdensvada akas virsmas, tai jābūt droši aizsargātai no klimatiskiem apstākļiem un fiziskas iedarbības, tādēļ par atbilstošiem materiāliem tika izvēlēti uretāna (pildījums no parafīna) un speciāla cementa maisījumi (līdzīgs līmes javai un ļoti ciets), no kuriem tika veidotas dažādas formas antenas. Izstrādātos antenu prototipus ir nepieciešams notestēt, lai novērtētu, kā antena darbosies no signāla jaudas viedokļa.

 

Eksperti no KTU un VeA veiksmīgi izveidoja VPN savienojumu starp abu universitāšu datu centriem. Mērījumi, kurus veiks KTU eksperti ar savu unikālo cauruļu testēšanas aparatūru, tiks reģistrēti VeA datu centrā, apstrādāti un analizēti. Iegūtos rezultātus varēs izmantot Lietuvas tehniskie speciālisti, kas pēta siltumtrašu tehnisko stāvokli un meklē siltuma un ūdens zudumus.

 

Vēl informācija ŠEIT

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: