Ventspils mēram Aivaram Lembergam jau teju desmit gadu garumā noteiktais drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus - paša Lemberga ieskatā nekādā veidā netraucē viņam veikt politisko darbību.

Kā šodien savā iknedēļas preses konferencē apgalvoja Lembergs, domes priekšsēdētājam saskaņā ar likumu esot tikai daži amata pienākumi, ko viņam liegts pildīt.

Rīgas apgabaltiesa pagājušajā nedēļā apmierināja Lemberga lūgumu atcelt drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā -, bet atstāja spēkā aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

"Domes priekšsēdētājam atbilstoši Likumam par pašvaldībām tādu ar likumu uzliktu pienākumu praktiski nav," apgalvoja Lembergs. Viens no nedaudzajiem domes priekšsēdētāja pienākumiem esot atbildēt par tiesas lēmumu, kuri stājušies likumīgā spēkā, izpildi. Vēl viens domes priekšsēdētāja pienākumus, ko Lembergs gan drīzāk uzskatot par tiesībām, ir domes sēžu vadīšana. "Tās vada vietnieki. Es tur piedalos, bet nevadu. Ko tas maina?" turpināja Lembergs.

"Vairāk faktiski domes priekšsēdētājam nekādu citu pienākumu nav, jo tā ir politiska amatpersona, kas veic politisku darbību, bet aizliegums pildīt politisku amatu - tāda drošības līdzekļa Latvijā nav," turpināja Lembergs.

"Es šobrīd jums sniedzu preses konferenci - tā ir mana politiska darbība, man neviens to neuzliek par pienākumu. Es varu četru gadu laikā nesniegt nevienu preses konferenci, netikties un nerunāt ne ar vienu, vispār mājās gulēt, jo domes priekšsēdētājs nav profesionāla amatpersona," norādīja Lembergs. Skaidrojot, ko viņš saprot ar terminu "profesionāla amatpersona", Ventspils mērs kā piemēru minēja amatpersonu, kas izsniedz atļaujas: "Ja aizliedz pildīt šos pienākumus, tad viņš nevar izsniegt tiesības, līdz ar to viņš neveic savu darbu, par ko viņam algu maksā."

Par politisko darbību Lembergs uzskatot savus centienus panākt, lai Ventspilij būtu resursi attīstībai. "Piemēram, es cenšos pārliecināt valdību un Saeimu, lai Ventspils Augstskolai iedala četrus miljonus eiro naudu zinātnes attīstībai. Tas nav mans pienākums, bet tas ir mans aicinājums, mana izpratne. Es cenšos pārliecināt valdību un Saeimu, vismaz vairākumu, ka vajadzīgs piešķirt 4,5 miljonus eiro valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas attīstībai. Ja man tas iznāk - labi. Ja neiznāk - ko darīt? Tas nav mans pienākums. Par to mani nevar sodīt, ja tas nesanāk," turpināja Lembergs.

Skaidrojot, kāpēc vairākkārt tiesā lūdzis atcelt noteikto drošības līdzekli, kaut arī tas, pēc paša domām, neierobežo viņa politisko darbību, Lembergs atzina: "Vispār jau likums paredz, ka šim drošības līdzeklim ir jābūt terminētam, uz laiku. Manā gadījumā laiks nav noteikts. Man tas ir bezgalīgs."

"Jūs domājāt, ka cerēju, ka to atcels? Nē. Vienkārši tas ir tāds klajš cilvēktiesību pārkāpums, tas ir klajā pretrunā gan ar likuma garu, gan ar burtu. Ja es nelūgšu [atcelt drošības līdzekli], tad teiks, ka man tas patīk un ka es no tā gūstu baudu. Tik naivs jau es neesmu, lai nesaprastu, ka vismaz pirmajā instancē man tur nav, uz ko cerēt, bet tas man netraucē politisko darbību nekādā veidā," rezumēja Lembergs.

Janvārī tā dēvētās Lemberga krimināllietas iztiesāšanas laikā tika pieteikts atkārtots lūgums mainīt Lembergam piemēroto drošības līdzekli. Apsūdzētā advokāte Irina Kauke iesniedza pieteikumu par Lembergam piemērotā drošības līdzekļa maiņu. Advokāte lūdza atcelt Lembergam piemēroto drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā, nosakot atbilstošus ierobežojumus. Tāpat tika lūgts atcelt noteiktos nodarbošanās aizliegumus - aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus un Ventspils brīvostas priekšsēdētāja amata pienākumus. Rīgas apgabaltiesa 30.janvārī apmierināja Lemberga lūgumu atcelt drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā -, bet atstāja spēkā noteiktas nodarbošanās aizliegumu.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Lasi vēl

Komentāri (19)

  • -2
    karlito 08.02.2017, 16:39:53

    Nu izklausās īsts eņģelis kuru nepamatoti vajā mūsu tiesu sistēma..gandrīz apraudājos,cik labs ir mūsu domes priekšsēdētājs,kuram nezināmu iemesla dēļ neļauj pildīt savus pienākumus.....

  • -2
    No malas 08.02.2017, 16:47:54

    Vienīgais drošības līdzeklis,ko vajadzēja piemērot-apcietinājums!
    Kaut gan šis pat no Centrālcietuma kameras varbūt varētu turpināt bīdīt savas štelles...

  • -3
    Ventspilniece 08.02.2017, 16:51:04

    ZAGLIM JĀSĒŽ CIETUMĀ!!!

  • -2
    aivars 08.02.2017, 17:24:42

    Pilnīg piekrīt visiem iepriekšējiem!!

  • -3
    Novadnieks 08.02.2017, 18:49:43

    Jūs tā kārtīgi ieskataties tā cilvēka sejā uz tās bildes.Tas smaids pasaka,ka gan tiesu sistēma,gan visi oponenti,gan valsts kopumā man tik iepūst var-biju varens un būšu.

  • -14
    Andrejs 08.02.2017, 18:54:41

    Nu lūk jums arī skaidrojums, ko tiesa aizliedz un ko neaizliedz. Tik vienkārši. Varat sašust vai nē, bet tiesa skatās uz visu juridiski. Un arī kontrole ir juridiska.

    Ventspilniece bļauj vai nebļauj, bet tiesa lems juridiski, nevis ieklausoties, kura skaļāk bļaustās.

  • -3
    Nif nifs 24.02.2017, 08:53:38

    ...jo Ventspilnieces un viņai līdzīgo bļāvieni tomēr nenodrošina vērtējuma objektivitāti...

  • -14
    Latvija pāri visām! 08.02.2017, 19:19:52

    Latvijas tiesu bezzobainība - desmit gadus tiesā cilvēku un nevar notiesāt vai attaisnot.
    Eiropas cilvēktiesību tiesā Aivars droši varēs piedzīt smuku naudu no LR par tml."tiesāšanu":)

  • -3
    Novadnieks 08.02.2017, 19:34:17

    Kad tiesās tevi,krievzemniek,tad tas tas gan būs ātri.

  • -9
    Latvija pāri visām! 08.02.2017, 21:15:17

    Sapņo vien, tiesātājs :)

  • -2
    Ena 08.02.2017, 22:19:27

    Tā ar izkapti gan jau ka visu saliks pa plauktiņiem... tā nekad neattaisno...

  • -1
    df123 11.02.2017, 16:03:37

    Kaut kad jau tas notiksies,bet vai drīz?Gribētos jau ātrāk sagaidīt to brīdi,kad šo apaus baltās čībiņās...

  • -2
    gunta 09.02.2017, 00:05:36

    Komandēt iecelt un atcelt gan nav politiskā, bet administratīvā darbība. Faktiski neviens taču nešaubās, ka viņš vada domi??

  • -6
    Arvis Ramans (Pārdomās........) 07.02.2018, 13:03:06

    Ko Jūs te varat ņemties,bet Jums jābūt laimīgiem,ka mums ir tāds pilsētas mērs,jo ja nebūtu Viņa,tad nezin vai Jūs te tā blatotu. Cilvēkam ir smadzenes vietā,bet Jums tas skauž,tapēc izskatās,ka Jūsu smadzenes ir dirsā tā pat kā visa Latvija

  • 0
    gunča 08.02.2018, 10:02:01

    Pašam tev smadzenes ir d..sā,advokāts hrenova,Tam, Viņam, cietumā ir jāsēž līdz mūža galam,jo godīgs cilvēks Latvijā nevar kļūt par miljonāru.
    Interesanti,kāpēc tad viņu tiesā,lai gan tā tiesa ir gatavais cirks,bet tomēr.(?)
    Tāpat jātiesā un cietumā jāsapūdē būtu arī daudzi citi biezie un pie kaut kādas varas esošie un bijušie,bet acīmredzot tie citi ir tik tiešām gudrāki un ar viltīgākām di..ām,nekā tas tevis pieminētais Viņš.
    Nevienam nekas te neskauž.Kā var normālam cilvēkam skaust,ja kāds ar pretīgu smaidu ģīmī,ne par sevis pelnītiem līdzekļiem stumj ģīmī maizi.
    Lai arī kā dalās mūsu domas ar Kurzemnieku,bet uzslavas vērts ir viņa komentārs (zem manējā).

  • 0
    Latvija pāri visām! 07.02.2018, 17:46:31

    Tikai ļoti atkarīgi un bezpersoniski cilvēciņi sasaista savu personīgo laimi ar vietējās komunālpārvaldes priekšsēdētāju t.i.mēru.)

  • 0
    Pipars 08.02.2018, 12:26:45

    Domes priekšsēdētājam atbilstoši Likumam par pašvaldībām tādu ar likumu uzliktu pienākumu praktiski nav," apgalvoja Lembergs.
    -------
    Tik tiešam ta rakstiits likumā?
    62. pants. Domes priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks pilnvaras iegūst ar ievēlēšanas brīdi. Domes priekšsēdētājs:
    1) vada domes darbu, koordinē jautājumu izskatīšanu komitejās;
    2) pārstāv pašvaldību attiecībās ar valsti un citām pašvaldībām;
    3) bez īpaša pilnvarojuma pārstāv domes tiesā;
    4) domes vārdā izdod pilnvaras, paraksta līgumus un citus juridiskos dokumentus;
    5) vada finanšu komitejas darbu;
    6) dod saistošus rīkojumus pašvaldības administrācijas darbiniekiem;
    7) ierosina jautājumu izskatīšanu domē un komitejās; 8) sagatavo izskatīšanai domes sēdes valsts iestāžu amatpersonu iesniegumus;
    9) atbild par tiesas spriedumu izpildi lietās, kurās viena no pusēm ir dome;
    10) var ierosināt attiecīgajā administratīvajā teritorijā esošo vietējo valsts pārvaldes iestāžu vadītāju vai šo

  • 0
    Pipars 08.02.2018, 12:27:12

    10) var ierosināt attiecīgajā administratīvajā teritorijā esošo vietējo valsts pārvaldes iestāžu vadītāju vai šo iestāžu amatpersonu atlaišanu no ieņemamā amata;
    11) veic citus pienākumus, kas paredzēti likumos, Ministru kabineta lēmumos, attiecīgās pašvaldības nolikumā un domes lēmumos.

  • -3
    Arvis Ramans (Pārdomās........) 08.02.2018, 13:30:37

    Jūs esat vieni un tie paši cilvēki kas komentē visos jautājumos,tad iznāk,ka esat augsta līmeņa speciālisti,bet kā ir dirsā tā ir,jo jūs tik mākiet izliet savu negatīvismu visos jautājumos un tolka ne kāda

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: