Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir daudz mazāk efektīvs nekā kaimiņvalsts Igaunijas ieņēmumu dienests, kur ar mazāku iedzīvotāju skaitu spēj nodokļos iekasēt vairāk pie līdzīgām nodokļu likmēm, intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre uzsver, ka nodokļu ieņēmumi Latvijā nav atbilstoši - Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums drīz beigsies, un valstij ir jāiemācās saimniekot bez tā.

Reizniece-Ozola norāda, ka Igaunijas ieņēmumu dienestā ir arī mazāks darbinieku skaits. "Protams, jāskatās dienestu funkcijas, bet vienalga, salīdzinot objektīvos rādītājus, mūsu VID strādā neefektīvāk," uzsver finanšu ministre.

Viņa atgādina, ka nodokļu parāda piedziņai pēdējos gados budžetā piešķīra papildu pāris miljonus eiro ēnu ekonomikas apkarošanai, rēķinoties, ka nodokļu ieņēmumi strauji pieaugs, parādu piedziņa būs efektīvāka. "Rezultāts ir nulles vērtībā!" uzsver Reizniece-Ozola.

Finanšu ministre norāda, ka nav normāli, ja uzņēmēji un iedzīvotāji kļūst neapmierināti ar VID kā ar institūciju, kurā ir korupcija un negodprātīgi darbinieki.

"Tas ļoti diskreditē VID un var novest pie motivācijas zuduma maksāt nodokļus. Pieļauju, ka īsā termiņā nodokļu ieņēmumi varētu kristies, bet ilgtermiņā, manuprāt, skandāla sekas varētu nest pozitīvu efektu, jo tas liek aktīvāk pieķerties VID sakārtošanai, visas sistēmas pārskatīšanai. Tikai ar atbrīvošanos no negodprātīgiem darbiniekiem nepietiks," intervijā saka Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone finanšu ministrei ir iesniegusi Finanšu policijas un VID atbildīgo amatpersonu novērtējumu un priekšlikumus, kā atbrīvot no darba dienestā darbiniekus, pār kuriem krīt šaubu ēna un ir aizdomas par negodprātīgu rīcību.

Finanšu ministre uzdevusi Pētersonei līdz 1.maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Reizniece-Ozola arī uzdevusi veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Reizniece-Ozola iepriekš norādīja, ka patlaban nevar komentēt, vai šī rotācija tiks veikta arī reģionālajās struktūrvienībās, taču pilnīgi noteikti tā ir jāveic svarīgākajās struktūrās, proti, Finanšu policijas pārvaldē, Muitas policijas pārvaldē, Nodokļu kontroles pārvaldē un Nodokļu parādu piedziņas pārvaldē. Ja Pētersone redzēs nepieciešamību veikt plašākas rotācijas, viņa tās var īstenot, sacīja Reizniece-Ozola.

Pētersone, taujāta, vai šāda rotācija nozīmēs, ka struktūrvienību vadītāji varēs zaudēt darbu vai tikai tiks norīkoti darbā citā dienesta struktūrā, arī iepriekš sacīja, ka tas vēl ir jāanalizē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: