Valdība un sociālie partneri šodien sāks diskusijas par nākamā gada valsts budžetu, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Šodien notiks Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kurā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji pārrunās izvirzītās prioritātes un priekšlikumus saistībā ar nākamā gada valsts budžetu.

Sanāksmes laikā Finanšu ministrija sociālajiem partneriem prezentēs ziņojumu par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm 2016.-2018.gadā. Plānots arī turpināt diskusiju par iespējamajiem risinājumiem ienākumu nevienlīdzības mazināšanai.

Kā ziņots, valdība vakar aiz slēgtām durvīm sāka diskutēt par nākamā gada valsts budžeta likuma projektu.

Nākamā gada valsts budžetu plānots veidot, balstoties uz iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi 3% apmērā.

Finanšu ministrijas (FM) apkopotie dati rāda, ka jaunām politikas iniciatīvām nākamgad iestādes prasījušas līdzekļus 580,72 miljonu eiro apmērā, 2017.gadā pieprasīti 806,78 miljoni eiro, bet 2018.gadā - 1,18 miljardi eiro.

FM brīdinājusi, ka, pārkāpjot 1% budžeta deficīta slieksni, ilgtermiņā Latvijai var tikt apturēti Eiropas Savienības (ES) fondu maksājumi, būtu jāmaksā lielāki procentmaksājumi par valsts parāda apkalpošanu, tādējādi samazinot līdzekļus prioritāšu finansēšanai. Tāpat, pārsniedzot 1% budžeta deficītu, Latvija pārkāptu līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā, kas draud ar iesūdzēšanu ES tiesā un soda naudu līdz 0,1% no IKP.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: