Atklājot Eiropas parlamentāriešu konferenci par digitālās ekonomikas jautājumiem, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze akcentēja nepieciešamību pabeigt vienota Eiropas Savienības digitālā tirgus izveidi.

„Pamatprincipi, kurus Latvija izvirzījusi savai prezidentūrai, ir iesaistīšanās, izaugsme un ilgtspēja. Manuprāt, tieši šie trīs vārdi visprecīzāk raksturo arī šodienas Ekonomikas un digitālo lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmes būtību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze pirmdien, 20.aprīlī, Saeimas namā atklājot Eiropas Savienības (ES) parlamentāriešu konferenci par aktuālajiem digitālās ekonomikas jautājumiem.

 

Saeimas priekšsēdētājas biedrs akcentēja, ka līdz ar jaunām iespējām, kuras rada informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstība, ES jārēķinās arī ar jauniem izaicinājumiem un riskiem.

 

„Šos riskus mēs varam apzināt un pārvarēt tikai savstarpēji un koordinēti sadarbojoties gan Eiropas, gan pasaules līmenī. Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju reģionā, īpaši svarīga ir mūsu sadarbība kiberdrošības jautājumos, lai stiprinātu kopīgo Eiropas drošības telpu,” norādīja G.Daudze.

 

„Mūsdienās aizvien svarīgāki kļūst jautājumi, kas saistīti ar digitālās vides drošību un privātumu. Ieguldījumi drošībā un sabiedrības izglītošanā par drošību digitālajā vidē veicina tirgus dalībnieku uzticību, kas savukārt paplašina pakalpojumu piedāvājumu, stimulējot aizvien jaunu digitālo risinājumu radīšanu un izmantošanu. Vienlaikus jāapzinās, ka izmaksas, kas saistītas ar drošības un privātuma nodrošināšanu, Eiropas Savienībā var būt augstākas nekā citviet pasaulē. Tādēļ mūsu uzdevums ir rast risinājumu, lai pašu izvirzītie augstie standarti Eiropas Savienībai būtu priekšrocība, nevis šķērslis mūsu uzņēmumu globālajai konkurētspējai,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

 

Kā vienu no aktuālākajiem jautājumiem diskusijās par digitālā regulējuma attīstību Saeimas priekšsēdētājas biedrs akcentēja ES Autortiesību reformu un to, ka pašreizējais regulējums šajā jomā ir novecojis un to nepieciešams aktualizēt atbilstoši mūsdienu situācijai, lai tas būtu efektīvs arī attiecībā uz digitāli uzglabājamu materiālu.

 

Tāpat viens no jautājumiem ir vienota digitālā tirgus izveide, kas aizvien nav pabeigta, un to kavē atšķirīgie dalībvalstu regulējumi, liedzot uzņēmējiem un patērētājiem pilnībā baudīt šāda tirgus priekšrocības.

 

„Eiropas Savienība var būt globāls līderis un paraugs valstu efektīvai un savstarpēji izdevīgai sadarbībai digitālajos risinājumos,” runas noslēgumā sacīja G.Daudze, novēlot sanāksmes dalībniekiem rast kopīgu redzējumu par drošu un savstarpēji izdevīgu digitālo tirgu.

 

ES parlamentārieši šodien Saeimas namā diskutēja par aktuālajiem digitālās ekonomikas jautājumiem. Sanāksmes laikā tika izskatītas tādas tēmas kā lielo datu un mākoņdatošanas iespējas, privātums un drošība kibertelpā, kā arī izglītība un nodarbinātība digitālajā ekonomikā. Ekonomikas un digitālo lietu komisiju vadītāju sanāksme ir piektais Saeimas kā ES prezidējošās valsts parlamenta rīkotais pasākums.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: