Ņemot vērā, ka sabiedrība kļūst arvien digitālāka, ir nepieciešams noskaidrot, kā tas ietekmē indivīdu dzīvi, Eiropas Reģionu komitejas ārkārtas sanāksmē rosināja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis, Ventspils novada domes deputāts Andris Jaunsleinis.

Viņaprāt, būtu jādomā par profesionālu sociālu pētījumu veikšanu, lai noskaidrotu, kā digitālās tehnoloģijas ietekmē ikviena dzīvi. "Tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, sabiedrība izdara secinājumus un pielāgojas. Bet man negribētos sasniegt to līmeni, kad mēs kļūstam par tehnoloģiju vergiem," teica Jaunsleinis. Viņš atgādināja, ka tehnoloģijām ir jābūt tām, kas kalpo cilvēkiem, nevis otrādi.

Veicot pētījumus, pēc Jaunsleiņa domām, būtu jānoskaidro, kā digitalizācija ietekmē cilvēku attiecību nākotni.

Runājot par pašvaldību iespējām digitalizācijas laikmetā, LPS priekšsēdis norādīja, ka Latvijā ne visās pašvaldībās ir pieejams ātrgaitas internets. Tas pārsvarā ir pieejams tikai lielajās pilsētās, bet pierobežā un nabadzīgākajos reģionos tas ir nesamērīgi dārgs pakalpojums. Tomēr pieejamas modernās tehnoloģijas ir priekšnoteikums tam, lai iedzīvotāji izvēlētos savu nākotni saistīt ar laukiem.

Arī Reģionu komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Karls Heincs Lamberts atzina, ka digitalizācija pilnībā maina iedzīvotāju ikdienu un viņam pat esot mazliet bail iedomāties, ko vēl digitālajā nozarē ir iespējams sasniegt. Viņaprāt, digitalizācija ir liels izaicinājums un būtisks elements teritoriju attīstībā.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā norisinās Eiropas Reģionu komitejas ārkārtas sanāksme, kurā galvenais jautājums būs digitālā dienaskārtība ES. Sēdes laikā notiks diskusija "Investējot Eiropas savienošanā: digitālā programma kā galvenais teritoriālais elements".

Virza nodokļu atvieglojumus par bērnu pulciņu maksu

Saeimā atkārtoti atbalstīti grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), paredzot par attaisnotajiem izdevumiem noteikt arī interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem.

 

Paredzēts, ka šādas izmaiņas stāsies spēkā 2016.gadā. Tas nozīmē, ka Ministru kabineta noteiktajā apmērā varēs atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem.

 

Pašlaik par attaisnotajiem noteikti arī izdevumi par izglītības iegūšanu, kā arī par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.

 

Tāpat likumprojekts paredz noteikt, ka ar IIN neapliek summas, kas ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas politiskajai partijai vai politisko partiju apvienībai un kas kopā taksācijas gada laikā nepārsniedz to attaisnotajos izdevumos ietveramo izdevumu summu, kādu noteicis Ministru kabinets.

 

Sākotnēji bija paredzēts par attaisnotiem izdevumiem noteikt ziedojumus partijai, kas nepārsniedz vienas minimālās mēneša darba algas apmēru, tomēr šodien deputāti vienojās mainīt likumprojektā noteikto.

Grozījumi likumā par ziedojumiem partijām rosināti, ņemot vērā Valsts prezidenta Andra Bērziņa likumdošanas iniciatīvu politisko partiju sistēmas pilnveidošanai. Ar labvēlīgāku nodokļu mehānismu mazu summu ziedotājiem plānots veicināt saikni starp sabiedrību un politiskajām partijām, teikts likumprojekta anotācijā.

Kopumā Saeima vērtē vairākus likumprojektus, kuros iekļauti prezidenta ierosinājumi politisko partiju sistēmas izmaiņām, tostarp priekšlikums palielināt valsts finansējumu partijām.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: