Popes pamatskolā notika pirmais kopīgais pasākums novada skolēniem „Lakstīgalai 10”. 

Dalībnieki – 1.-4. klašu,5.-9. klašu skolēni, kuri  ārpusstundu nodarbībās apguvuši dziesmas no Roberta Zuikas  sakārtotā krājuma „Lakstīgala”, M.Mellēnas un R.Platperes  sakārtotā krājuma „Lakstīgalas dziesmu pūrs”.

 Sacensībā starp komandām atraktīvā veidā ir jāprezentē savam novadam, dzimtajai vietai  raksturīgais tautas tērps, tradīcijas, nodarbošanās, anekdotes, nostāsti.

Nākamais uzdevums -„Dziesmu aplis”-, kur katra komanda izlozē dziesmu no minētajiem dziesmu krājumiem, tā ir jānodzied a capella.  Komandām ir jāsacenšas, kura zina visvairāk  tautas dziesmu par noteiktu  tēmu, kā arī jāskaidro tautas dziesmās sastopamie senvārdi, kurus tagad nelietojam, jāpazīst tautas mūzikas instrumenti.

Šī sacensība Latvijā notiek jau 10. reizi, mūsu novadā to organizējam 6.reizi, ar katru gadu dalībnieku skaits palielinās, arī izpildījuma un zināšanu kvalitāte paaugstinās.

Šogad  dalībnieki bija – Puzes , Užavas, Tārgales, Zūru pamatskola, 2 grupas no Popes pamatskolas, Ugāles vidusskola.

Katras komandas priekšnesumā bija kaut kas interesants un neatkārtojams. Užavnieki  stāstījumu par savu dzimto vietu bija sagatavojuši intervijas veidā; „Rīgas korespondentam”  tika pārstāstīti interesanti vietējie  notikumi, sniegts  plašāks izziņas materiāls par Piņķu vējdzirnavām, kuras otru dzīvi dzīvo Ventspils Brīvdabas muzejā.

Pužiņi bija nepārspēti tautas dziesmu vārdu un melodiju zināšanā, ugālnieki  savā priekšnesumā izmantoja stabules un blokflautas, zūriņu komandā piedalījās vienīgais puisis – Sandis, tārgalnieki pastāstīja par  saviem 5 lībiešu ciemiem, runāja dialektā un dziedāja lībiešu dziesmas.

Popes skola, kā jau saimniekiem pieklājas, dižojās uz nebēdu. Skolotāja Ligita  Lukševica bija parūpējusies par atpazīstamo mūzikas instrumentu izstādi, pati arī vadīja šo konkursu, demonstrēja kokles skanējumu. Visu vizuāli papildināja skolotājas Ziemeļkurzemes etnogrāfiski pareizais tautas tērps. Visus pārējos uzdevumus sagatavoja un sacensību norisi vadīja novada mūzikas skolotāju metodiskās apvienības vadītāja Lienīte Čače.

Popes skolas komandas sastāvs ir nemainīgs jau vairākus gadus, šogad gan pēdējo reizi piedalās 9.klases skolnieces Terēze , Santa un Nadīna . Sastāvā vēl paliks abas Kristīnes, taču viņas gaida papildinājumu no jaunās maiņas.

Sacensības mijās ar rotaļām, laiks pagāja nemanot. Žūrijas vērtējums- visu komandu sniegums  bija labs, tomēr uz Ziemeļkurzemes vēsturiskā novada sacensībām, kuras notiks 14. februārī Kuldīgā, tika izvirzītas  Popes  un Puzes pamatskolas komandas- tās pašas, kuras mūsu novadu pārstāvēja  arī pagājušā gada „Lakstīgalā”. Šogad  jubilejas pasākumā, tie izpildītāji, kuri  būs apguvuši visas izmantojamajos  krājumos ievietotās tautas dziesmas , iegūs īpašu balvu – nozīmīti „Sudraba Lakstīgala”. 

ventspilsnovads.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: