Ventspils novada pašvaldībā par finanšu nodaļas vadītāju bez konkursa iecelta domes priekšsēdētāja Aivara Mucenieka dzīvesbiedre Lita Rollande. Turklāt izpilddirektora prombūtnes laikā Rollande var pildīt arī viņa pienākumus.

Ventas Balss jau rakstīja, ka Ventspils novada dome pagājušā gada rudenī pieņēma jaunus saistošos noteikumus – pašvaldības nolikumu, kas cita starpā paredzēja arī strukturālas izmaiņas novada administrācijā. Tika apvienotas vairākas līdzšinējās nodaļas un veidotas jaunas. Taču ne atklāti, ne iekšēji konkursi ar skaidriem, sabiedrībai izsekojamiem kritērijiem nodaļu vadītāju izvēlē, netika rīkoti. Vien decembra sākumā, kad jaunais nolikums stājās spēkā, Ventspils novada pašvaldības mājaslapā parādījās informācija, ka finanšu nodaļas vadītājas amatu pilda Lita Rollande, kas ir arī Ventspils novada domes priekšsēdētāja dzīvesbiedre. Savukārt pašā gada nogalē Ventspils novada dome apstiprināja Ventspils novada pašvaldības administrācijas nolikumu, kas paredz, ka izpilddirektora prombūtnē tā pienākumus pilda finanšu nodaļas vai administratīvās nodaļas vadītāja. Ventas Balss rīcībā ir informācija, ka pagājušā gada nogalē tieši tāda situācija pašvaldībā arī bija izveidojusies. Kamēr izpilddirektors Juris Krilovskis atradās atvaļinājumā, viņa pienākumus veica domes priekšsēdētāja dzīvesbiedre, finanšu nodaļas vadītāja Lita Rollande.

Pēdējā pagājušā gada domes sēdē, lemjot par administrācijas nolikuma apstiprināšanu, opozīcijas deputāti domes priekšsēdētājam Aivaram Muceniekam uzdeva jautājumu, vai, viņa ieskatā, šādas situācijas, kad domes un administrācijas darbu vada vīrs un sieva, kaut pēc būtības politiskajai un izpildvarai ir jābūt nošķirtai, neveicina interešu konflikta veidošanos un nav ētiska. Domes priekšsēdētājs atbildēja, ka «pirmkārt, viņa neaizvieto izpilddirektoru, viņa ir pienākumu izpildītāja un viņai nav nekādas tiesības un funkcijas darīt tos darbus, kas ir izpilddirektoram. Vai tur ētiski vai neētiski, varat pati domāt, kā gribat!»

Ventas Balss ar jautājumu, vai šādi Ventspils novada pašvaldībā netiek pārkāpts likums par interešu konfliktu novēršanu valsts amatpersonu darbībā, vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Birojs skaidro, ka «radinieku strādāšana vienā institūcijā pati par sevi nenozīmē, ka noticis pārkāpums, tai skaitā nonākšana interešu konflikta situācijā». Likums neliedz radiniekiem strādāt vienā iestādē, bet liedz valsts amatpersonai realizēt valsts amatpersonas pilnvaras, piemēram, pieņemt lēmumus, jautājumos, kas ietekmē vai var ietekmēt viņas vai radinieku personiskās vai mantiskās intereses.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes docētāja, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle skaidro, ka, lai arī formāli netiek pārkāpts likums, šādā rīcībā saskatāma neatbilstība labas publiskās pārvaldes principiem. «Šādi lēmumi veido šaubu ēnu un liek apšaubīt to leģitimitāti. Pat ja konkrētā darbiniece ir objektīvi labākā, situācijās, kur veidojas šaubu ēna, ka personisku saišu dēļ ir izraudzīts nevis labākais, bet gan ērtākais kandidāts, jābūt teju dubultam konkursam.» Politoloģe uzsver, ka politiskajai vadībai, lēmumu pieņēmējiem būtu jārada apstākļi, lai pārliecinātos paši un pārliecinātu sabiedrību, ka kandidāts ir vislabākais no iespējamajiem. Metla-Rozentāle skaidro, ka tas īpaši paģērē skaidrus un pārbaudāmus kritērijus, lai iedzīvotāji, deputāti var būt pārliecināti, ka izvēle nav subjektīva, bet ir objektīva. «Ja patiesi ir labākais kandidāts, tad nevajadzētu arī būt problēmai rīkot konkursu. Politiķu uzdevums nav tikai pašiem zināt vai būt pārliecināties par savu lēmumu pareizību. Politiskā komunikācija, lēmumu un izvēļu skaidrošana ir viens no viņu pienākumiem. Ja šādi nenotiek, tad patiesībā tas liecina, ka pašvaldībā ir izveidojusies tāda specifiska politiskā kultūra, ar deviņdesmito gadu Latvijas, nenobriedušas politiskās kultūras elementiem.»

Jāpiebilst, ka līdztekus pašvaldībā apstiprināti arī citi jauni nolikumi, kas paredz arī ievērojamu algu pieaugumu tieši nodaļu vadītājiem.

*Raksta autore ir arī Ventspils novada domes deputāte Dace Vašuka.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    reku 06.01.2023, 10:31:37

    Vai tad Ventspils valstspilsētā liela atšķirība?
    Lembergi vada un valda pilsētu.

  • 0
    Cibiņš 06.01.2023, 13:20:23

    Un valstī viss ir citādāk? Tauta jau aizmirsusi, kā Kūšmatis (tas, kurš Viltvārdis un Valstsgribis) bīdīja svarīgā un naudīgā amatā savu favoriti Kūciņu?

  • 0
    Heinrich 06.01.2023, 13:45:56

    Žīdiem žīdu rebes,tā tas vienmēr bijis.

  • -1
    Janis Zvejnieks 06.01.2023, 19:38:53

    Mucins bus novadniekam mazvirinam celu parskrejis :))))),ka VB ta censas un jau otro rakst cep augsa,pa novad pasvaldib :)))))

  • 0
    Uģis Juris 06.01.2023, 19:59:27

    Ar vien vairāk nespēju noticēt par ko ir kluvusi VB.
    Priekš kādas personas reāli privāts blogs.

  • 0
    +Arājs 1488/2 06.01.2023, 20:15:40

    Bet vai tad beidzamos gados,kopš Ventas Balss tika pārdota,ir bijušas šaubas,ka varētu būt citādāk?

  • 0
    mernigors 06.01.2023, 20:30:55

    Raksts vietā. Novada dome faktiski nestrādā novada kā tāda interesēs, bet gan noteiktas interešu grupiņas(u) interesēs. Dažs ievēlētais pēc vēlēšanām jau ir sajuties kā dievišķa personība un viena muļķiba seko otrai. Amatu(2) nonākšana vienas ģimenes rokās vispār ir nonsens - vienalga kur - novadā vai pilsētā. Levita darbību piesaukšana kā attaisnojumu tādu darbūbu veikšanai tikai parāda šo "dievišķo"personu visatļautību. Talsu rajonā šīs peripetijas ar amatiem jau ir sen, naudas un amati griežas par "nopietno'....

  • -2
    Cibiņš 06.01.2023, 22:09:29

    Neviens nepiesauc Melitu, lai attaisnotu kaut ko. Minētais tikai pierāda, ka šajā valstiņā pārvalde ir sapuvusi no augšas līdz pat apakšai. Diemžēl ir gaužām maz to, kuri uzdrošinātos saukt, ka karalis taču kails. Palasies grāmatu "Nāve 2"!

  • 0
    Knīpa 10.01.2023, 14:27:51

    Piekrītu mernigoram. Izskatās, ka novada dome pastāv tikai domes vajadzībām. Tur tiek strādāts un pārstrādāts, lai domnieku labklājība augtu un vairotos. Toties dažs labs pagasts paliek aizvien tukšāks un dzīvošanai nepievilcīgāks. Samazinām, ietaupām, nolikvidējam. Tad jau varbūt labāk apvienojam ar pilsētu, nebūs jāuztur milzīgais pārvaldes darbinieku apjoms. Tā kā tā mūsu labklājība neinteresē novada domes kundziņu prātus. Tāda netīkama visatļautība stipri ņem virsroku.

  • -1
    Pipars 20.01.2023, 10:38:39

    Bet novada iedzivotàjus viss apmierina....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: