7. maijā plkst. 18 Ugāles tautas namā "Gaisma" sāksies Ugāles jauktā kora "Eglaine" 85 gadu jubilejas koncerts.

"Pasākumā dziedāsim dziesmas, kas mums pašiem ir sirdij tuvas un patīkamas," saka diriģente Zane Vengeža, "skanēs dziesmas no šovasar gaidāmo Kurzemes Dziesmu svētku repertuāra (J. Lūsēna "Līgo, Jāni", Z. Liepiņa "Es atnācu uguntiņu", Ē. Ešenvalda "Dvēseles dziesma"), kā arī dziesmas, kas mūs pašus priecē: latviešu tautasdziesma Ē. Siliņa apdarē "Dietu, dietu jaunas meitas", A. Sirmā "Tēvzemei", J. Lūsēna "Paši skaistākie vārdi", R. Paula "Manai dzimtenei", latviešu tautasdziesma Jurjānu Andreja apdarē "Pūt, vējiņi". Jubilejas koncerts būs nozīmīgs arī ar to, ka Ugāles kori diriģēšu ne tikai es, Zane Venžega, bet arī bijušie kora diriģenti – Edgars Zingbergs, Rasma Petmane, Arita Grīnberga un Angelika Dzintara. Koncertu kuplinās arī Ventspils jauktais koris "Līvzeme" Astras Plostnieces vadībā, Ventspils kamerkoris Aigara Meri vadībā, Ugāles pūtēju orķestris "Ugāle" Viestura Ozola vadībā, Ugāles deju kolektīvi "Palēciens" un "Spiekstiņi" Lāsmas Milleres vadībā."

Kora dziedāšanas tradīcijas Ugālē aizsāktas tālajā 1929. gada jūlijā, kad izveidoja Ugāles Aizsargu nodaļas kori, kuru vadīja Kalna skolas skolotāja Elfrīda Krišlauka. Jau 1931. gadā kolektīvs piedalījās VII Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos. Elfrīda Krišlauka ar Ugāles kori strādāja līdz 1940. gadam. Nedaudz vēlāk Jāņa Zvirbuļa vadībā darbību sāka Ugāles Izglītības biedrības koris. No 1948. līdz 1950. gadam kori vadīja skolotājs Jānis Karelis. Pirmoreiz pēc kara Dziesmu svētkos Rīgā ugālnieki piedalījās 1950. gadā, svētkiem viņus sagatavoja Jānis Gercānis. Kora mēģinājumi tad notika dalīti, viena grupa mācījās Ugālē, otra – Māteros, un pa reizei visi pulcējās kopā Ugālē. Laikā, kad kori vadīja Jānis Lancers, to dēvēja par Ugāles MRS jaukto kori.

Pirmajos gados korī ir bijuši vairāk 30 dziedātāji. Ugāles jauktā kora pastāvēšanas laikā kori vadījuši 29 diriģenti. Viena no pēdējām kora diriģentēm bija Rasma Petmane – viņas vadībā koris devās uz Vāciju, ir izveidota sadraudzība ar Ventspils jaukto kori "Līvzeme" (diriģente Astra Plostniece). Pēc R. Petmanes kora vadību pārņēma Edgars Zingbergs, bet kopš 2015. gada sākuma kora vadītāja ir Zane Venžega. Tagad korī ir 17 dziedātāji – pieci vīri un 12 sievas, bet tuvojas nākamie Dziesmu svētki un, protams, korī tiek gaidīti jauni dziedātāji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: