Ventspils novada pašvaldības domes sēdē 28. janvārī apstiprināts Ventspils novada pašvaldības 2016. gada budžets, kurā konsolidētā budžeta plānotie pieejamie finanšu līdzekļi ir 12767565 eiro, bet izdevumi – 15892160 eiro.

Izdevumu pārsniegšanu – 3124595 eiro – un aizņēmumu pamatsummas atmaksu – 775893 eiro – 2016. gadā ir paredzēts segt no budžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā – 1485022 eiro – un aizņēmuma no Valsts kases – 2561224 eiro.

 

Sastādot budžetu, Finanšu komitejas locekļi šim jautājumam veltījuši 40 stundas, izskatot 171 tāmi. Kā atzīst Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, plānojot 2016. gada budžetu, izvirzīts uzdevums visu nozaru līmenī nodrošināt vienmērīgu attīstību. Budžets ir saimnieciski pārdomāts un finanšu līdzekļi sabalansēti gan infrastruktūrai, gan  projektu un dažādu novada izaugsmes pasākumu īstenošanai, gan Eiropas Savienības fondu apguves uzsākšanai, neaizmirstot ieguldīt cilvēkresursos – kolektīvos, bērnu un jauniešu nodarbinātības projektos. Budžetā ir vairākas jaunas iestrādes pašvaldības sniegto pakalpojumu un lauku infrastruktūras sakārtošanai atbilstīgi mūsdienu prasībām un cilvēku ērtībām.

 

Pašvaldības galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ko 2016. gada budžetā plānots saņemt 6027686 eiro apmērā jeb 47.2% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2016. gadā prognozēti 1074000 apmērā, kas ir 8.4% no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem.

 

Vislielākais izdevumu apjoms pamatbudžetā, kā tas ir katru gadu, paredzēts izglītības nozarei, tai atvēlot 5313494 eiro, kas ir 33.4% no plānotajiem kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, tai skaitā mērķdotācijas pedagogu algām, kas sastāda lielāko daļu no izglītībai paredzētajiem izdevumiem. Budžetā ir ieplānoti izdevumi brīvpusdienu nodrošināšanai Ventspils novada pašvaldības izglītības iestādēs par kopējo summu 146542 eiro. Papildu līdz esošajam atbalstam no 1. marta pašvaldība nodrošinās tieši brīvpusdienas pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem no 1,5 līdz 4 gadu, pusdienu daļa ir 0,78 eiro dienā. Skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai visos pagastos budžetā paredzēti 297256 eiro. Skolēnu nodarbinātībai vasaras mēnešos pašvaldības budžetā atvēlēti 15045 eiro. Mācību līdzekļu iegādei izglītības iestādēs rezervēti 33950 eiro.

 

Otra lielākā budžeta izdevumu daļa ir teritoriju un mājokļu apsaimniekošana – 4929204 eiro jeb 31% no budžeta izdevumiem. Šajā pozīcijā paredzēts izlietot līdzekļus gan no pašvaldību budžeta, gan aizņēmumu veidā no Valsts kases, realizējot infrastruktūras sakārtošanas projektus. Piemēram, šogad paredzēti ieguldījumi skolu ēdināšanas bloku sakārtošanā, iecerēts izstrādāt tehniskos projektus skolu sporta laukumu atjaunošanai. Komunālās saimniecības sakārtošanā plānota maģistrālo siltumtrašu nomaiņa Puzē un Piltenē, Vārves ūdenstorņa rekonstrukcija. Tiks nomainīts apkures katls Puzes ciema katlu mājā, sešās mazajās katlu mājās (Ancē–3, Popē–2, Ugālē "Mežrūpniekos") esošos apkures paredzēts katlus aizstāt ar granulu apkures katliem, tādā veidā ekonomējot pietiekami daudz pašvaldības finanšu resursu. Līdzekļi paredzēti Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu apguves uzsākšanai – Lauku ceļu sakārtošanas programmai visos novada pagastos, piekrastes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšanai Tārgales un Jūrkalnes pagastā, pašvaldības infrastruktūras sakārtošanai uzņēmējdarbības attīstībai (iesniegt projektu ideju konkursam objektus Vārves un Popes pagastā), sāksies pirmie projektu konkursi LEADER programmā Lauku un Zivsaimniecības fondos.

 

Atpūtai, sportam un kultūrai 2016. gadā plānoti 930767 eiro. Vairāk līdzekļu paredzēts kultūras pasākumu rīkošanai, bibliotēkas krājumu palielināšanai, novada sportistu atbalstam. Zlēku un Piltenes kultūras namā un Užavas tautas namā rezervēti līdzekļi skatītāju zāles grīdas atjaunošanai, Zūru bibliotēkā un Bērnu centrā – logu nomaiņai.

 

Sociālām vajadzībām no Ventspils novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem plānoti 1257293 eiro jeb 7.9% no izdevumu kopējā apjoma. Izdevumos saglabātas visas līdz šim spēkā esošās sociālās palīdzības iespējas. Lai nesamazinātos sociālās palīdzības saņēmēju skaits saistībā ar valstī noteikto pensiju indeksēšanu, palielināsim ienākumu robežu, no kuras tiks piešķirts dzīvokļu pabalsts, veselības aprūpes pabalsts un pabalsts aprūpei mājās. Budžetā paredzēti līdzekļi, lai varētu palielināt pabalstu, piedzimstot bērniņam. Ja abi vecāki un jaundzimušais deklarēti Ventspils novadā, par trešo jaundzimušo bērniņu ģimene saņems vienreizēju pabalstu 300 eiro, par ceturto – 400 eiro, par piekto un katru nākamo – 500 eiro. Šie noteikumi stāsies spēkā pēc domes lēmuma pieņemšanas, saskaņošanas ar atbildīgo ministriju un publicēšanas mūsu informatīvajā izdevumā. Turpināsies sadarbība ar biedrību "Latvijas Samariešu apvienība", deleģējot tai pakalpojuma "Aprūpe mājās" funkciju, savukārt, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu, turpināsies sadarbība ar nodibinājumu "Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām "Cimdiņš"".

 

Autoceļa fondā paredzēti 487113 eiro lieli ieņēmumi, izdevumi plānoti pašvaldības autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanai, tehnisko projektu izstrādei pašvaldības autoceļu rekonstrukcijai ar Eiropas Savienības līdzfinansētajiem līdzekļiem un apgaismojuma programmas realizēšanai. No dabas resursu nodokļa ieņēmumiem visos pagastos ir rezervēti līdzekļi konteineru īrei lielgabarītu atkritumu savākšanas akcijām ciemu centros. Zivju fonda budžetā plānoti līdzekļi laivu nolaišanas vietas izveidei Usmas ezerā.

 

Lai gan 2016. gadā ir palielināti komunālo pakalpojumu tarifi, komunālās saimniecības izdevumi joprojām ir lielāki par ieņēmumiem, tādēļ pašvaldības dotācija komunālo pakalpojumu nodrošināšanai ir 174065 eiro. Lai palīdzētu segt realizēto projektu ieviešanas izdevumus Ugālē, nodrošinātu jaunās katlu mājas darbības uzsākšanu un jaunus ieguldījumus komunālās saimniecības sakārtošanā, pašvaldības 2016. gada budžetā rezervēti līdzekļi PSIA "Ugāles nami" pamatkapitāla palielināšanai – 125000 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: