Pievēršot uzmanību hidroloģiskajām izmaiņāmUsmas ezerā, Ventspils novada pašvaldība, sadarbojoties ar Lauksaimniecības universitātes mācībspēkiem un studentiem, 30. janvārī rīko semināru diskusiju "Usmas ezera apsaimniekošana un attīstība". Pasākums Usmas tautas namā sāksies plkst. 10.

Hidroloģiskās izmaiņas ezerā, kā secinājuši pētnieki, ir aktuālas kopš 1927. gada, turklāt, veicot regulārus mērījumus, apstiprinājies, ka ūdenslīmenis paaugstinās arī mūsdienās. Šis fakts ieinteresēja Lauksaimniecības universitātes pārstāvjus, tādēļ 2012. gada pavasarī viņi sāka sadarboties ar Ventspils novada pašvaldību. Vides un ūdenssaimniecības katedras viesdocente Inga Grinfelde saka: "Pirms  trim gadiem mēs ar studentiem izveidojām divus hidroloģiskā režīma monitoringa punktus, lai varētu mērīt ūdens līmeni Usmas ezerā un tā baseina vienīgajā iztekā, Engures upē, secinot, kādēļ ir traucēta Usmas ezera ūdens notece." Veiktie pētījumi ļauj domāt, ka problēmas ezerā radušās galvenokārt tādēļ, ka pie mazās hidroelektrostacijas Engures upē tiek turēts pārāk augsts ūdens līmenis un upē joprojām atrodas sešdesmito gadu beigās uzstādītā zušu ķeršanas iekārta jeb tacis, kas aizsprosto visu upi.

Ūdens līmeņa paaugstināšanās Usmas ezerā negatīvi ietekmē tūrisma attīstību, jo ūdens noskalo smilšainās pludmales, tās pārpurvojas, tiek izpostītas ezera krastā iekārtotās atpūtas vietas. "Usmā veidojas arī ezeriem neraksturīgā krasta erozija, bet tas nav brīnums, jo kopš 1927. gada līdz mūsdienām ūdens līmenis paaugstinājies par 0,6 metriem, būtībā dzīvojam palu režīmā. Ezers diezgan strauji aizaug, tajā paaugstinās fosfora līmenis, tādēļ ir jāmeklē ilgtspējīgi risinājumi, kā palīdzēt Usmas ezeram," saka Inga Grinfelde.

Seminārā diskusijā Usmas tautas namā 30. janvārī tiks runāts par Usmas ezera ūdens kvalitāti, tā apsaimniekošanu un aizaugšanu, zivju resursiem un meliorācijas sistēmām, arī tūrisma iespējām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: