5. decembrī plkst. 17 pie Zlēku kultūras nama sāksies lāpu gājiens, lai atcerētos Zlēku traģēdijas upurus. Pasākuma viesi – rakstniece Laimdota Sēle un vijolnieks Edgars Ziņģe.

1944. gada 9. decembrī vācu militārās policijas vienības, atriebjoties nacionālo partizānu vienībai, zvērīgi izrēķinājās ar Zlēku civiliedzīvotājiem, tostarp sievietēm un bērniem. 9. decembrī nošāva un sadedzināja aptuveni 160 cilvēku.

2004. gada 29. aprīlī, kad Nacionālo bruņoto spēku komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots piedalījās Piemiņas birzs stādīšanā Zlēkās, atceroties Otrā pasaules kara upurus, Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jānis Stradiņš uzsvēra – par Zlēku traģēdijas patieso nozīmi atklāti sāka runāt tikai pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

"Atceres pasākumā Zlēku traģēdijas upuru kapos", saka Zlēku pagasta bibliotēkas vadītāja Pārsla Bože, "domāsim par to, kas ir piemiņa un pieminekļi, kāpēc baismīgajiem notikumiem Zlēku pagastā pēc Otrā Pasaules kara nav piešķirta tāda pati nozīme, kā Audriņu traģēdijai."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: