11. maijā plkst. 13:00 Zūru meža „Dzelzskalna Brāļu kapos" Ventspils novada politiski represēto apvienība, Latvijas Nacionālo karavīru Ventspils nodaļa un Latvijas Nacionālo partizānu Ventspils nodaļa rīko piemiņas pasākumu ar svētbrīdi, lai pieminētu un godinātu kritušos nacionālos partizānus.

Pasākumā ir paredzēta arī zemessargu zvēresta ceremonija un jauno zemessargu uzņemšana Zemessardzes rindās.

Par atbilstošu muzikālo noskaņu rūpēsies folkloras kopa „Laipa” un Tārgales pamatskolas skolēni. Tiks atklāts arī partizānu bunkurs, kura atjaunošanā piedalījās ZS 46.Kājnieku bataljona karavīri, zemessargi un Valsts meža dienesta darbinieki. Bunkurs ir daļa no kādreizējā nacionālo partizānu apmetnes un ir paliekoša liecība par traģiskajiem notikumiem pēc Otrā pasaules kara Kurzemē.

Zūru mežniecības Dzelzskalna apgaitā Otrā Pasaules kara beigās tika izveidota nacionālo partizānu bāze, kuru padomju represīvie orgāni pilnībā iznīcināja 1953. gadā. Kritušo nacionālo partizānu mirstīgās atliekas, pēc čekistu slēpņu novākšanas piecdesmitajos gados, tika apglabātas izveidotās bāzes teritorijā. Piemiņas vieta ierīkota pēc neatkarības atjaunošanas. Katru gadu maija mēnesī tiek noturēts Svētbrīdis kritušo piemiņai.

AS Latvijas valsts meži Ziemeļkurzemes mežsaimniecība ir noteikuši piemiņas vietu kā saglabājumu rekreācijas teritoriju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: