12.oktobrī plkst. 19:00 Kultūras centrā ar Hermaņa Zūdermaņa lugas „Jāņuguns” izrādi viesojas teātris „Forum Baltikum - Dittchenbühne” no Elshormas Vācijā.

Lugu iestudējis režisors Lars Cegleckis. Darbība norisinās kādā Astrumprūsijas muižā 19. gadsimta astoņdesmito gadu beigās.

Marike ir muižas īpašnieka Fogelroitera audžumeita, bērns, kuru viņš ziemā pēc 1867.gada lietainās vasaras atrada uz ielas. Kāda pagrimusi lietuviešu māte savu bērnu atdeva laulātajam pārim muižā. Nu, 20 gadus vēlāk, precas viņu īstā meita, un tieši uz Jāņiem, kāzu sagatavošanas laikā, uz āru izlaužas Marikes kaisle pret līgavaini Georgu.

Abi ir pateicīgi Fogelroiteru naman par savu eksistenci un jūtas atbildīgi viņu priekšā, abi ir iekšēji saistīti ar līgavu Trūdi, kuru Marike mīl kā savu māsu, bet Jāņu nakts ar savām pagāniskajām tradīcijām atbrīvo viņu kaisli.

Tajā pat laikā uzrodas arī paklīdusī lietuviete, istā Marikes māte, zagle un alkoholiķe, kuru Marike izjūt kā mežonīguma un nelikumības iemiesojumu arī sevī. Viņa baidās no savas mātes un arī no šīs nevaldāmās un spēcīgās savas būtības daļas. Marikei ir dabīgs jūtīgums pret visu lietuvisko, viņa saprot lietuviešu valodu un atceras kādu lietuviešu mīlas dziesmu, kuru tikai vienu reizi ir dzirdējusi.

Abi, Marike un Georgs, atsakās no savām jūtām par labu saistībai ar savu labdaru namu, Georgs apprec Trūdi. Mariki sagaida vēl viena konfrontācija ar ārpus visiem likumiem esošo, piedzērušos māti...

Teātra trupas nosaukums cēlies no vārda „ Dittchen”, tā līdz 1945. gadam Austrumprūsijā tautā mēdza dēvēt 10 feniņu monētu. Viduslaikos šāda monēta bija izgatavota no sudraba un to lietoja zemēs no Flandrijas līdz Novgorodai. Teātris „Forum Baltikum - Dittchenbühne” izvēlējās senās monētas nosaukumu, jo viņu viesizrāžu turnejas notiek tieši tajās pat vietās, kur reiz lietoja monētas „ Dittchen” – grašus.

Ar izrādēm teātris „Forum Baltikum - Dittchenbühne” ir viesojies Flandrija, Dānijā, Polijā, Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Kēnigsbergā, Pēterburgā, Somijā.

Teātrī darbojas ap 100 aktieru, daži profesionāļi, bet lielākoties amatieri.

Ieeja – bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: