Radusies cerība, ka akustiskās koncertzāles projekts Ventspilī tomēr tiks īstenots drīzā nākotnē. Tikai daudz pieticīgākā izteiksmē nekā sākotnēji tas bija plānots.

Pilsētas pašvaldība atgriezusies pie akustiskās koncertzāles projekta Lielajā laukumā, tomēr nolemts mainīt projektējamo un darba uzdevumu, lai samazinātu ambiciozā projekta izmaksas vismaz par trešdaļu.

Jau informējām, ka pagājušā gada sākumā koncertzāles projekts tika apturēts uz nenoteiktu laiku nepietiekama finansējuma dēļ. Ņemot vērā projekta kopējās izmaksas, kas ir aptuveni 21 miljons latu, no ES fondiem bija iespējams pretendēt tikai uz 6 miljoniem, bet valsts budžetā līdzekļi Ventspils koncertzālei vispār nav paredzēti. Projekts tika apturēts brīdī, kad vācu arhitektūras birojs Benisch Architekten pabeidza skices izstrādi, kas pilsētas budžetam izmaksāja 1 miljonu latu.

Šonedēļ Pilsētas attīstības komisija uzdeva attiecīgām pašvaldības struktūrām izmainīt projektēšanas uzdevumu un veicināt projekta finansēšanas kritēriju izmaiņas. Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele skaidro, ka pašreizējie projekta līdzfinansēšanas kritēriji no ES programmas ir tādi, lai koncertzāle būtu daudzfunkcionāla, paredzēta vismaz 800 skatītāju vietām.

Saskaņā ar šīm prasībām izstrādātais tehniski ekonomiskais pamatojums paredzēja, ka koncertzāle Lielajā laukumā būs ne tikai akustisko koncertu organizēšanas vieta, bet arī vieta, kur varēs demonstrēt filmas, rīkot konferences; ka tajā pastāvīgi strādās divi profesionāli kolektīvi – kameropera un džeza bigbends; būs orķestra bedre, liels skaits telpu mēģinājumiem; kafejnīca ar vasaras terasi un trīs veikali. Visām šīm telpām ar attiecīgu aprīkojumu vajadzētu 7 802 kvadrātmetru lielu koncertzāli un apkalpojošo personālu, kas sastāvētu no 23 cilvēkiem.

Ekonomiskā krīze ieviesusi pilnīgi pamatotus labojumus tik ambiciozā un pompozā projektā, kas Ventspilij ar tās 40 tūkstošiem iedzīvotāju diez vai ir pamatots. Ventspils mērs Aivars Lembergs aprēķinājis, ka katrs šīs daudzfunkcionālās koncertzāles kvadrātmetrs izmaksās aptuveni 1000 latu. Nav brīnums, ka akustiskās koncertzāles projekts no sākotnējās idejas par 4,5 miljoniem latu apaudzis ar izmaksām, kas sadārdzinājušas to gandrīz pieckārt! Turklāt daudzas koncertzāles funkcijas dublētos ar nesen restaurēto teātra namu Jūras vārti.

Pilsētas attīstības komisija uzdevusi veikt skiču projekta revīziju un atstāt no tā tikai pamatideju – akustisko koncertzāli 600 skatītāju vietām ar labu akustiku, labiem instrumentiem, ērģeles ieskaitot, un stacionāru skaņu ieraksta aparatūru.

Šie elementi nodrošinās augstu statusu Ventspils koncertzālei. Visticamāk, būs jāatsakās arī no profesionāliem mākslas kolektīviem. Paralēli notiek darbs pie Lielā laukuma labiekārtošanas projekta. Iespējams, abi šie projekti dzīvē lieliski papildinās viens otru.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: