Rīdzinieks Romāns Akseņenko, kurš ikdienā strādā lielā starptautiskā kompānijā, ir liels Alana Vaildera un Depeche Mode fans. Viņš, protams, gatavojas apmeklēt arī koncertu Ventspilī.

Jau informējām, ka 11. maijā Jūras vārtos paredzēts koncerts RECOIL 'SELECTED EVENTS' 2011 - A Strange Hour With Alan Wilder & Paul Kendall.

 

Kad sākās jūsu aizraušanās ar Depeche Mode?

 

­ 80.gadu beigās, kad mācījos vidusskolā. Klausoties uz kasetēm un lentēm pārrakstītos Depeche Mode albumus, sapratu, ka šī mūzika ir domāta man. Tāpēc jau kādus 25 gadus dzīvoju ar to un nu jau gandrīz 20 gadus piedalos DM fanu aktivitātēs Rīgā, un ne tika. Regulāri apmeklēju gan Depeche Mode, gan to esošo un bijušo dalībnieku solo koncertus, kā arī radnieciskās mūzikas koncertus. Šī mūzika mani aizrauj ar to, ka tā apvieno popmūzikas melodijas ar alternatīviem aranžējumiem, par kuriem savā laikā bija atbildīgs tieši Alans. DM vienmēr eksperimentēja ar skaņu, radot kaut ko jaunu un ārpus standartiem esošu. Un tas ir arī tas, ko man patīk darīt savā dzīvē.

 

Kur notika koncerti, ko apmeklējāt?

­ Esmu apmeklējis koncertus Maskavā pagājušā gada aprīļa beigās un Drēzdenē novembra beigās. Neskatoties uz to, ka koncerti notika vienas tūres ietvaros, Alans tomēr pārstrādāja audio un vizuālo saturu, kas vienmēr priecē, ja tu apmeklē viena un tā paša mākslinieka koncertus. Salīdzinot šos divus koncertus, arī esmu ievērojis, ka Alans ir kļuvis „brīvāks”, var redzēt, ka viņš bauda publikas reakciju, parādās arī stacionārais mikrofons, ar kura palīdzību viņš ik pa laikam uzrunā publiku.

 

Kādēļ, jūsuprāt, arī ventspilniekiem ir vērts iet uz šo koncertu?

-Vispirms jau tāpēc, ka Alans Vailders ir tik nozīmīga persona Depeche Mode vēsturē, jo viņa neatlaidīgais darbs studijā ļoti lielā mēra sekmēja šīs grupas popularitāti. Arī tāpēc, ka līdz šim viņš, diemžēl, nav apmeklējis Latviju un tagad brauc nevis uz galvaspilsētu, bet tieši uz Ventspili. Rīgas DM fani norīko divus, ja ne vairāk, autobusus tieši uz šo koncertu un es domāju, ka problēmu ar publikas atbalstu Alanam nebūs.

 

Ko īsti Alans Vailders dara koncertos? Kā izpaužas jauno tehnoloģiju pielietojums? Tas ir baudījums tikai ausij vai arī ir iespaidīgi vizuāli efekti?

- Alans uz skatuves darbojas kopā ar savu kolēģi Polu Kendalu. Protams, pat ar četrām rokām nav iespējams atskaņot visas partijas tik tehniski sarežģītai mūzikai, tāpēc abi spēlē galvenās partijas un improvizē ar efektiem.

Audio programmu pavada īpaši pieskaņotas videoprojekcijas, kuras būs baudījums alternatīvās videomākslas cienītājiem. Skanot dažiem ritmiskākiem gabaliem, it īpaši tiem, kuros var atpazīt vecos labos DM hītus, varēs arī uzdejot. Es domāju, ka Alanam tas patiks. Bet runājot par pašu mūziku, Alans vienmēr ir bijis perfekcionists, tāpēc, pateicoties modernām tehnoloģijām, koncerta audiovizuālais saturs ir noslīpēts līdz perfektumam. Nemaz nešaubos arī par skaņas kvalitāti koncertā.

 

Ko jūs vēl interesantu varētu pateikt par Alanu Vailderu?

- 2010.g. februārī Alans piedalījās kā viesmūziķis Depeche Mode koncertā slavenajā Londonas „Royal Albert Hall” zālē. Tas bija liels pārsteigums visiem DM faniem, jo Alans nav spēlējis kopā ar saviem bijušajiem grupas biedriem jau 16 gadus. Un šī gada jūnijā nāk klajā jaunais Depeche Mode remiksu albums, kurā vienu no nesenajām DM kompozīcijām ir remiksējis Alans. Vai to var saukt par Alana atgriešanos grupā? Varbūt ne savā iepriekšējā vietā pirms aiziešanas 1995. gadā, tomēr ļoti ceru, ka šie ir signāli topošai bijušo kolēģu ciešākai sadarbībai. Un kas zina, varbūt Recoil koncerta laikā pamanīsim vēl kādus „signālus”?

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: